Skládat šunku jsem se učila na látce z tepláků, vzpomíná lahůdkářka Jindřiška Šindelářová

13. květen 2021

S chlebíčky a koláčky dorazila do studia Dvojky zakladatelka lahůdkářství Jindřiška Šindelářová. Jak prozradila, šunkový chlebíček je pořád králem. Pořad Blízká setkání můžete poslouchat na webu nebo v aplikaci mujRozhlas a jestli se vám líbí, můžete pro něj hlasovat právě teď v anketě Podcast roku.

Jak se stala lahůdkovou královnou? „Pracovala jsem na Hlavním nádrží v jídelních a lůžkových vozech. Když mi bylo 30 let, zamilovala jsem se ve Francii do baget. V Praze se objevily v roce 1988. Pak jsem si udělala živnostenský list, bagety jsme plnily v bytě u kamarádky, koupila jsem si vozíček pro uklízečky, na to dala desku a prodávala bagety od rána do noci,“ vzpomíná.

Pracovní tempo si vybralo svou daň

Dnes má Jindřiška Šindelářová v Praze téměř dvacítku prodejen. Pracovní tempo si vybralo svou daň. „Byla jsem v práci 14 až 16 hodin. Měla jsem únavový syndrom, později syndrom vyhoření. Před třemi lety jsem to dovedla k infarktu, kdy mě museli oživovat. Firmu jsem předala synovi. Dává si pozor, kromě práce zajde i do posilovny, jde si zaběhat.“

Nelituje toho, že žila tolik prací? „Já byla v práci pořád, bavilo mě to, ale neměla jsem čas na vnučky. Díky podnikání jsem nabyla i zdravé sebevědomí. Víte, jak jsem se učila skládat šunku na chlebíček? Vystřihla jsem látku z tepláků a trénovala,“ směje se dnes.

Jaký je správný bramborový salát? Který chlebíček je její nejoblíbenější?

autoři: Aleš Cibulka , zk
Spustit audio

Související