Skládal jsem do šuplíku 13 let. Nikoho to moc nezajímalo, říká Dalibor Janda

27. leden 2018
Tandem

Zpěvák Dalibor Janda se na české hudební scéně pohybuje desítky let. Největší obliby dosáhl v 80. letech, kdy se rovnou třikrát stal Zlatým slavíkem. Cesta na vrchol ankety popularity ale nebyla úplně jednoduchá. Co oceněním předcházelo? A jak oslaví 65. narozeniny, které ho čekají v březnu?

Oslavy narozenin bývají u hudebníků často spojené se speciálním koncertem. Výjimkou nebude ani Dalibor Janda, který k polokulatinám připravuje na 19. března vystoupení v pražské Lucerně. Dorazit by měla spousta hostů, mezi jinými i Jiřina Bohdalová nebo Luděk Sobota, ale většina interpretů bude překvapením. Cítí se oslavenec na svůj věk?

„Ráno někdy jo. Ale jinak ještě pořád dobrý. Já už od svých 35-40 let trpím pořád se zády, plotýnky a tohle. Takže pořád chodím na masáže. Je to takový můj folklór. Jak už nejdu deset dní na nějakou masáž, aby mě někdo trochu srovnal a dal do kupy, tak už zas mám nějaký problémy. Tím, jak roky přibývají, tak je to takové čím dál lepší.“

Pro Dalibora Jandu byl v mládí hudebním vzorem Waldemar Matuška, díky němu údajně i začal zpívat. Jak ale zároveň přiznává, úspěch přišel najednou a dva před prvním Zlatým slavíkem vlastně bojoval o to, aby vůbec natočil nějakou desku.

Dalibor Janda, Jan Rosák

„Takový ty prvopočátky, na co jsem byl hrozně pyšnej, tak když jsem v ruce držel první single. V té době to bylo něco fantastickýho. Já jako ten člověk z Moravy, který vždycky chtěl stanout na prknech, co znamenala okres, se mi podařilo dostat do Prahy a natočit single. A tu placku držet v ruce, tak jsem jel za mámou. To byla písnička Jahodový koktejl, první věc, která se začala hrát v rádiích. A tehdy to začali hrát Slováci v pořadu Pozor, zákruta. A tam to někdo objevil a každý den to někdo hrál. Lidi se na to začali ptát a měli o to zájem, tak to Supraphon vydal. A to byl takový první skok, že se singlu prodalo přes 100 tisíc. A oni mi okamžitě říkali, jestli nemám něco dalšího. A já vlastně 13-14 let skládal do šuplíku a nikoho to nezajímalo.“

Jak se Dalibor Janda udržuje v kondici? A chtějí lidé jen osvědčené hity? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Jan Rosák , redakce
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.