Skandální milost na závěr prezidentské funkce? Miloš Zeman žije žánr provokace

10. březen 2023

Miloš Zeman ke konci své funkce dostál své pověsti politika se sklonem k provokativním úkonům. Udělil milost firmě Energie stavební a báňská, které účast ve veřejných zakázkách zakazoval soud v kauze kolem zakázek v Lánské oboře. Proč to udělal? Zamýšlí se v posledním díle tradiční sestava podcastu Čekání na prezidenta.

Čekání na prezidenta
s ústavním právníkem Janem Kyselou
s filozofkou Terezou Matějčkovou
s komentátorem Českého rozhlasu Petrem Nováčkem
a moderátorem Janem Pokorným

„Ústavní kompetence prezidenta republiky je založena na tom, že zmírňuje a odpouští tresty. A před pár lety nám do té klasické koncepce trestního práva přibyl nový prvek, že trest může mít nejenom fyzická osoba, ale i osoba právnická. Takže v tomto smyslu může prezident udělit milost i jí,“ nastiňuje ústavní právník Jan Kysela.

Otázkou ale podle něj je, zda lze právnickou osobu „nacpat“ do typických argumentů, které by k udělení milosti měly vést. „Představujeme si pod tím nějaké sociální, zdravotní či humanitární důvodů, což nám u právnických osob půjde jen těžko.“

Čtěte také

„Je to jen pokračování trendu, který Miloš Zeman a jeho okolí pěstovali celou tu dobu, kdy mohli – že pro ně neplatí pravidla, že jsou v jistém smyslu nad zákonem. Takže tak, jak mi přišlo skandální omilostnění Miloše Baláka, mi připadá v tomto duchu podobně skandální omilostnění té firmy, která je odsouzena za něco, co volně souvisí s fungováním úřadu prezidenta.“

Podle filozofky Terezy Matějčkové je milost velmi křehká kompetence tím, že je nesystémová a v určitém ohledu nespravedlivá, „protože vy vyjmete člověka z pravidel a zdůvodníte jeho osvobození nějakými osobními důvody, které by ale měly být v určitém smyslu upozaděny“.

Matějčková ale zároveň zdůrazňuje, že přesto je milost velmi cenná. „Člověk není jenom bytost podléhající pravidlům, ale žije jednotlivý život a systém na to musí brát zřetel. A jestli se takto cenná instituce tímto způsobem zneužívá, pak je to zkrátka nihilismus.“

Čtěte také

„Jak si myslím, že jsem za tu dobu poznal Miloše Zemana, tak to je současně provokace. Proto to udělal takto na poslední chvíli. Za prvé zametá stopy, to je evidentní. A za druhé chtěl ještě vyslat signál ‚jsem pořád tady a mějte se‛. Provokovat je v jeho povaze,“ hodnotí komentátor Petr Nováček.

S tím souhlasí i Matějčková. „Myslím, že ta provokace je dobré heslo. Miloš Zeman žije žánr provokace velmi rád. Ale my už je všechny známe, takže už to vlastně provokace ani není,“ dodává Matějčková.

Jaký signál vyslal Petr Pavel svou účastí na výstavě motocyklů? A proč nemá inaugurace prezidenta pevné datum? Poslechněte si v poslední epizodě podcastu Čekání na prezidenta. Najdete ji na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Pak také ve vysílání Plusu v neděli 12. března po 18. hodině.

V podcastu Čekání na prezidenta jsme mimo jiné rozebírali slepá místa našeho politického systému. I když se týkaly především role prezidenta, ukázalo se, že mají obecnější rozměr. Proto jsme připravili nový podcast s názvem Chyba systému. Stejně jako jeho předchůdce si ho budete moci poslechnout v pátek ráno na webu a v podcastových platformách, v neděli pak po 18. hodině ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.