„Situace v Turecku není pro intelektuály žádná procházka růžovým sadem,“ myslí si Vlasta Brtníková March

25. duben 2017

Co přinese letošní Festival spisovatelů Praha? Kdo na něj přijede? Vlasta Brtníková je spisovatelkou, která se ale sama už více než s literaturou spojuje s organizací festivalu.

„Obrátila jsem svůj život naruby. Jsem dnes spíš viceprezidentkou a organizátorkou Festivalu spisovatelů Praha a pak teprve spisovatelkou,“ vysvětluje. „Každý rok se setkávám s nositeli Nobelových cen a s celou plejádou nejlepších spisovatelů na světě,“ pochvaluje si a trochu se podivuje nad skutečností, že spisovatelé i v dnešním moderním a přetechnizovaném světě pořád tak oslovují veřejnost. A taky burcují svědomí.

Festivalový požár

I proto bude mottem letošního festivalu myšlenka ‚A příště už oheň‘ černošského esejisty Jamese Baldwina. „A to je důležité v současné době, kdy máme rasově vypjatou politiku, a dochází k omezování občanských práv,“ vysvětluje Vlasta Brtníková.

Psát v Turecku je na kriminál

I proto nebude letos mezi hosty chybět třeba turecká spisovatelka Ayse Kulinová. „Všichni dnes sledujeme vývoj v Turecku a není to pro intelektuály žádná procházka růžovým sadem. Ona adresovala dva dopisy prezidentu Erdoganovi, kde mu píše o potlačování svobody a o tom, že Turecko se nachází na pokraji katastrofy. To, že je populární, ji zachránilo před vězením. To mi potvrdila řada lidí.“

Logo

Jak dlouho se píše Kleopatra

Sama skromně říká, že toho nenapsala mnoho. Na Velkou královnu je ale zjevně pyšná. „Je to kniha, která mi vzala 7 let života. Věnuje se Kleopatře a na ní jsem chtěla ukázat, zda je možné ovlivnit chod dějin tak, jak si přejeme. Byla to zajímavá práce, při které jsem se dostala do Egypta.“

autoři: eh , Pavel Soukup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.