Silný vítr působil problémy po celém kraji, jednotky hasičů zasahovaly asi ve 200 případech

22. říjen 2021 07:39

Za čtvrtek 21. října evidují hasiči v Královéhradeckém kraji celkem 213 událostí, z toho bylo téměř 200 technických zásahů, během kterých poskytovaly jednotky technickou pomoc při odstranění různých nebezpečných stavů způsobených silným větrem. K největšímu nárůstu docházelo kolem 11:30 hod., situace se uklidnila kolem 18. hodiny.

K nejvíce událostem vyjížděli profesionální a dobrovolní hasiči v okrese Trutnov (69 událostí), dále v okrese Jičín (59), Rychnov nad Kněžnou (30), Náchod (29) a Hradec Králové (26).

Mezi nejčastější zásahy dnešního dne patřilo odstraňování popadaných stromů a ulomených větví z komunikací. Dále docházelo k pádům stromů na elektrické vedení, vítr měl dokonce odpoledne převrátit vlek nákladního vozu na silnici č. 33 u Předměřic nad Labem, komunikace byla do vyproštění vozidla asi hodinu neprůjezdná.

Čtěte také

Ve 20 případech pomáhaly jednotky požární ochrany zajišťovat poškozené části střech. Na několika místech zasahoval dokonce kontejner pro nouzové zastřešení, který je dislokován na stanici v Trutnově. Pomáhal například s upevněním srolované plechové střechy na domě v Palachově ulici v Náchodě.

Z kontejneru využili hasiči dřevěné latě, pily a vzduchovou nastřelovací pistoli na hřebíky, pomocí těchto technických prostředků pak krytinu přidělali. Stejný postup využili na několika dalších místech.

Při zásazích při odstraňování následků po silném větru mají hasiči v záznamech jen jedno zranění. V Broumově došlo v ulici U Dolní brány k pádu stromu na osobu, místní profesionální jednotka člověku pomohla a předala pacienta do péče ZZS.

Společnost ČEZ k 19:00 hodině vyhlásila pro okresy Trutnov a Náchod kalamitní stav. Bez elektřiny bylo vpodvečer v kraji asi 9400 domácností. 

autoři: Martin Pařízek , baj | zdroje: HZS Královéhradeckého kraje , ČTK
Spustit audio

Související