Šikovný kutil z Pelhřimovska tvoří krásné dřevěné misky. Jedna z nich je speciálně pro pletařky

Lidé mají různé koníčky. Někdo plete svetry, jiný šlechtí jabloně, Martin Suchan ze Lhoty-Vlasenice na Pelhřimovsku soustruží dřevěné misky.

V noci šikovnému kutilovi v hlavě naskakují nápady, a jak přijde z práce, jde je do své dílničky v koutě zahrady uskutečnit.

„Se dřevem jsem si začal hrát už na základní škole,“ vzpomíná Martin Suchan. Dnes má na zahradě dílničku, do které si pořídil i vytoužený poloprofesionální soustruh na dřevo. „Zkoušel jsem to stylem pokus omyl,“ říká s úsměvem.

Pod soustruhem má vyrovnanou hromadu špalků, které jsou už vysušené a může je použít. Všechno je to tvrdé dřevo, které snese soustružení.

Za pokácenou třešeň dárci vysoustruží misku

Čerstvé dřevo, které musí několik let vysychat, leží na mnohem větší hromadě venku za dílnou. „Dub, buk, třešeň, prakticky všechny listnaté dřeviny,“ ukazuje kutil s tím, že pracoval i se škumpou nebo jasanem.

„Když vidím, že někdo kácí, jedu tam a ptám se, jestli to bude používat,“ popisuje. S takovými dárci se pak vyrovná tak, že jim vysoustruží misku. „Budou mít památku, že to rostlo na jejich zahrádce,“ dodává.     

Dřevo je teplej materiál, pěknej do ruky…

Nápady prý dostává Martin Suchan v noci. Do dílny pak přichází už s promyšleným plánem. Výsledek ale stejně závisí na druhu, kvalitě a kresbě dřeva nebo případných kazech. Právě ty kutil rád využívá. Jeho misky jsou tak každá jiná.

Rád vymýšlí i speciality. Inspiroval se například keramickou miskou na klubíčka pro pletařky, a vyrábí je ze dřeva. „To dřevo je takovej teplej materiál, pěknej do ruky,“ říká a ukazuje misku s esovitým zářezem, díky kterému klubíčko z misky neutíká. Soustružil také misky na čínská jídla s otvory na uložení hůlek, nebo patrový servírovací talíř.

„Hraju si prostě s představivostí. Točím, točím, a nakonec vyleze pěkná mistička. A když nevyleze, tak je čím topit,“ směje se Martin Suchan, který není vyučený ani truhlářem ani řezbářem, v práci jezdí s vysokozdvižným vozíkem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.