Šíitská specialita - manželství na dobu určitou

5. leden 2010
Zblízka

Muslimové často kritizují morálku a nevázané partnerské vztahy na Západě. Málo se však ví, že v samotném islámu existuje tak štiplavá věc, jako jsou dočasná manželství sloužící ke krátkodobému sexuálnímu potěšení. Manželství mut'a mohou trvat třeba jedinou hodinu. Uzavírat je smí šíité, a to hlavně v Íránu, Iráku nebo v Libanonu.

"Zamiloval jsem se do Libanonky žijící v Brazílii. Dopisovali jsme si po internetu. Pak jsem se rozhodl, že náš vztah musí být podle islámských předpisů, protože správně si s cizí ženou nesmíte ani potřást rukou," uvedl 35letý Nizár, který vystudoval náboženskou školu.

Dobře proto ví, jak skloubit pevnou víru šíitského muslima s touhou potěšit se se ženou, aniž by musel uzavírat trvalé manželství. Šíité mají k tomu účelu specialitu, o které se na veřejnosti moc nemluví - časově omezená manželství zvaná mut'a.

"Už dříve jsem měl mut'a s jinými dvěma ženami. Teď naposledy jsem uzavřel manželství na dva měsíce. Byli jsme za tu dobu spolu celkem sedmkrát," popisuje Nizár tajemství, o kterém nevědí ani jeho přátelé.

Mut'a stačí uzavřít ústně a beze svědků, zato na přesně stanovenou dobu. Třeba jednu hodinu, třeba rok. "Trvalé manželky můžeš mít najednou maximálně čtyři, ale mut'a můžeš uzavřít neomezený počet, třeba tisíc," pochvaluje si Nizár.

Manželství mut'aNikah al-mutah, neboli manželství mut'a (v překladu manželství pro potěšení), v Persii sigheh, je manželský svazek uzavřený na dobu určitou. Umožňuje trvale nesezdaným párům udržovat kontakt i sexuální styk, které jsou jinak náboženstvím zakázány. Uznává jej pouze šíitská větev islámu, sunnité považují svazky mut'a za smilstvo.K uzavření dočasného manželství stačí například prohlášení:
Žena: Beru si Tě za manžela za věno (uvede se částka) a na období (uvede se doba).
Muž: Přijímám.Doba trvání manželství mut'a je stanovena na jeho počátku a pohybuje se mezi hodinou a rokem, podle některých výkladů i více let. Po skončení období je možné svazek obnovit. V některých oblastech je svazků mut'a využíváno k legalizaci prostituce.zdroj: Wikipedia

Sám připouští, že v mut'a jde nejčastěji o sex. Ostatně sunnitští muslimové a kritici na Západě tomu často říkají pokrytecká zástěrka prostituce a promiskuity. Někdy však mut'a mívá také sociální rozměr. Vypráví mi o něm paní San'á z Bejrútu:

"Před časem jsem si povídala s kamarádem z práce, ženatým tátou pěti holek. Najednou mi začal vyprávět, že ho oslovila známá, rozvedená bezdětná paní, jestli by s ní neuzavřel mut'a. On si prý řekl: 'Není ošklivá, má své potřeby, tak proč bych jí nevyhověl.' Tak prý tajně uzavřeli manželství na půl roku. Nedávno jsem se ho ptala, jak to s ní dopadlo. A on povídal, že si někoho našla a teď je zase trvale a spokojeně vdaná."

Podle šíitské tradice je mut'a vyhrazená hlavně pro rozvedené ženy a vdovy. Teoreticky může takové manželství pro potěchu uzavřít i mladá dívka. Ovšem jen se souhlasem otce, což opravdu není příliš pravděpodobné. Dostat před mikrofon ženu, která někdy takový svazek měla, je velmi těžké. San'á ovšem svolila, že mi bude o svých kamarádkách vyprávět.

"Jedna má dočasné manželství s mužem, kterého zná asi 12 let. Je ženatý a má tři děti. Jiná moje kamarádka přišla při mut'a do jiného stavu. Ten její chlapík je z toho nadšený a chce si ji vzít jako svoji druhou trvalou manželku. Jeho současná žena o tom však vůbec netuší. Zdá se mi, že muži uzavírají dočasné svazky, jedině když mají problémy se svými trvalými manželkami a nejsou doma šťastní," myslí si.

Zbožný Nizár ale zatím žádnou trvalou manželku nemá. Proč tedy se svou láskou z Brazílie neuzavřel pořádný svazek? "Pro uzavření trvalého manželství musí člověk splnit spoustu požadavků - mít peníze na věno, zařízené bydlení, chystat se na děti. V mut'a smí žena kdykoli odejít a také muž k ní nemá žádné povinnosti. Pokud se však z takového manželství narodí dítě, je legální a otec ho musí živit," vysvětluje.

Věno pro dvouměsíční manželství s kamarádkou z Brazílie přitom Nizára vyšlo na 12 korun. "Dal jsem jí věno tisíc libanonských liber, to bylo všechno. Pak už jsme jen chodili na večeře a užívali si," chlubí se. A šel by tedy do toho někdy znovu? "No jasně!"

Spustit audio