Šídlo: Neodvoláním Staňka prezident ČSSD průběžně ponižuje. Časem povolí, ale dává vědět, kdo je na hřišti pánem

2. červen 2019

O výsledcích voleb do europarlamentu z evropské i domácí perspektivy, (ne)odcházení ministra kultury Antonína Staňka, občanských protestech proti vládě a návrhu zprávy Evropské komise ke střetu zájmů Andreje Babiše. Témata nedělní diskuse u kulatého stolu Plusu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) je podle předběžných závěrů auditu Evropské komise ve střetu zájmů. Podle analytika Českého rozhlasu Filipa Nerada je nejzajímavější to, že „Evropská komise pozastavila platby holdingu Agrofert od srpna 2018 (dodnes). Ale ve zprávě se mluví i o dotacích od února 2017,“ všímá si.

Tedy od doby, kdy v Česku začal platit zákon o střetu zájmů, který je u nás známý spíš jako lex Babiš. Tehdy premiér vložil holding do svěřenských fondů. „I právní služby Bruselu soudí, že Babiš je v rozporu i se samotným českým zákonem. Ne pouze s Evropskou komisí,“ dodává analytik.  

Střet zájmů? 

Komentátor a předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý připomíná, že „unijní úprava naprosto vylučuje, že by premiér měl být konečným uživatelem zisku svých odložených podniků. Navíc není možné, aby v nich figurovali jeho rodinní příslušníci. Skoro si nedokážu představit, že by šlo argumentačně ustát, jestli tam je, nebo není, střet zájmů,“ tvrdí Černý.     

Andrej Babiš: Dodržuji české a evropské zákony, v žádném střetu zájmů nejsem

Premiér Andrej Babiš reaguje na schůzi sněmovny na informace o výsledku auditu Evropské komise ohledně jeho možného střetu zájmů dotací pro Agrofert.

Podle Evropské komise, která poslala do Prahy předběžnou auditní zprávu, je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů a Česká republika by měla vrátit dotace pro Agrofert počínaje únorem 2017. To ale Andrej Babiš ve Dvaceti minutách Radiožurnálu odmítá – zpráva, kterou ani neviděl a nechce vidět, je podle něj otázkou právní expertízy.

Analytik týdeníku Ekonom David Klimeš tvrdí, že se po zpřísnění pravidel EU u nás stalo jediné, a to že „premiér změnil směrnici a už nepředsedá Radě pro evropské strukturální a investiční fondy. Každému se zdravým selským rozumem muselo být jasné, že se s tím Brusel rozhodně nemůže smířit.“

„To, co bylo jasné od začátku, a sice že zájmy Babiše s evropskými dotacemi jsou zárukou směřování Česka prounijním směrem. Jsem zvědavý, jak se teď rétorika Babiše vůči EU promění… Myslím, že to není úplně optimistický výhled,“ přidává svůj pohled na celou kauzu Jindřich Šídlo, komentátor Seznam Zprávy.      

Novináři se pustili o do demise ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Jeho demisi odmítl přijmout prezident Miloš Zeman, teď o výměnu v rezortu žádá i samotný premiér. 

Kauza Staněk

„Ukazuje se, že sociální demokracie je jak vůči prezidentovi, tak i vůči vládě ANO, v pozici ´lpěného´ a nechávají se sebou vláčet, jak se zrovna potřeba,“ říká Šídlo otevřeně. „Ona většina 115 hlasů, kterou má ANO s SPD stále funguje a ČSSD ji musí mít pořád na mysli.“

Pro prezidenta je teď odvolání Staňka věc prestiže. Čekám tvrdý boj a komplikace, říká Zaorálek (ČSSD)

E-mail exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) unikl loni v prosinci ze stránky s online pirátskými filmy Bombuj.eu.

Po úterní schůzce prezidenta Miloše Zemana a Antonína Staňka je jasné, že se jeho odchod z ministerstva kultury zkomplikuje. Alespoň to v Interview Plus vysvětloval předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Odpověděl i na otázku případného odchodu sociálních demokratů z vlády nebo důvodu tak velkého neúspěchu v eurovolbách.

Nejvíc ho prý zajímá, jak se teď prezident popasuje s ústavním krokem návrhu na Staňkovo odvolání. Přestože Hrad už dnes říká, že na rozhodnutí nemá vlastně žádnou lhůtu. „Jak ale říkal spolutvůrce naší ústavy Vojtěch Cepl, Ústava ČR není žádný návod na automatickou pračku a předpokládá se, že se politici budou chovat zodpovědně a dospěle,“ říká Šídlo.   

Pole komentátor prezident „jaksi průběžně ponižuje stranu, kterou kdysi dostal na úroveň, kterou chtěl. A jeho vztahy se Staňkem byly zjevně dobré. Očekával bych, že čase povolí, ale zas dá najevo, kdo je na hřišti pánem. Případně si za to v budoucnu něco vybere,“ dodává Jindřich Šídlo.   

Hosty Lucie Vopálenské byli: Adam Černý, David Klimeš, Filip Nerad a Jindřich Šídlo. Víc si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.