Shakespeare z pera Pivovara zazní v parku ze sluchátek

18. září 2016

V pátek 23. září se v Ostravě uskuteční velice zajímavé odpoledne nazvané Shakespeare v parku aneb Sen noci ostravské. Český rozhlas Ostrava bude u toho také.

Eva Lenartová pro rozhlas připravila dvě minutové hry, které jsou shakespearovské, a napsal je Marek Pivovar. „Musím říct, že to byl vlastně nápad ředitele ostravského rozhlasového studia Josefa Podstaty, který chtěl, aby se rozhlas nějakým způsobem celé té akce účastnil,“ vysvětluje v úvodu rozhovoru pro magazín eRko rozhlasová dramaturgyně.

„A ono to není úplně tak jednoduché, protože my jsme rádio. Lidé nás poslouchají doma a teď ten Shakespeare je v parku. Ale kolegové vymysleli, že samozřejmě tam může být zařízení, které bude k dispozici hostům celé té páteční venkovní akce. A na tom zařízení si můžou hry poslechnout,“ dodává Eva Lenartová.


Minutové hry jsou krátké zvukové dramatické útvary v nejširším slova smyslu. Český rozhlas je začal pravidelně natáčet v únoru 2012 a vysílat od října stejného roku. Formát miniher není nový, například na půdě Deutschlandradia Kultur vznikají řadu let.

Pro akci jsou připraveny celkem čtyři minutové hry. Dvě jsou svým způsobem v repríze, protože už je vysílaly celoplošné stanice. Ale nevysílala je Ostrava. A dvě jsme natočili premiérově a to jsou ty, které napsal dramaturg Národního divadla moravskoslezského Marek Pivovar.

„Samozřejmě ta původní představa pana ředitele byla, že by se do minuty – není to úplně striktně minuta, mohou to být minuty dvě – vtěsnal obsah některé z těch Shakespearových her, třeba nějaké konkrétní místo. Ale vždycky v tom musí být nějaký vtip, nějaká zápletka, něco, co toho diváka přitáhne, pobaví nebo alespoň zastaví,“ popisuje Eva Lenartová.

Marek Pivovar nakonec zvolil trošku jinou metodu. Napsal jednu hru, která se jmenuje Zimní pohádka, což je titul Shakespearovy hry. „A pohrál si s tím motivem, že se Zimní pohádka odehrává v Čechách a že v tom textu tak úplně nesedí ty české reálie. To si myslím, že je velice vtipné. A navíc to vychází skutečně reálně ze Shakespearova života,“ nastiňuje rozhlasová dramaturgyně.

Eva Lenartová

Druhá minutová hra, kterou Marek Pivovar pro tuto příležitost napsal, se jmenuje Slovní vývar. Vrátil se v ní do úplného dětství Williama Shakespeara.

Shakespearovské minutové hry zazní v uších návštěvníků akce Shakespeare v parku a pak také o den později ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava. „Několikrát to během vysílání takzvaně protočíme. Já myslím, že kdo bude pozorně poslouchat, tak tomu to neunikne,“ uzavírá Eva Lenarová v rozhovoru pro magazín eRko.

Spustit audio