Seznamte se s krtkem

27. květen 2002

Málokdo ho viděl živého, ale skoro každý ho dobře zná. Je to typický příklad virtuální reality a způsobil to hlavně výtvarník Zdeněk Miller svými filmy a knížkami o krtečkovi.

Ve skutečnosti je krtek samotář, který většinu života tráví v podzemí, ačkoli ani v zimě nespí. Jenom jednou až dvakrát ročně vyhledá samec samičku, aby s ní zplodil čtyři až pět drobných slepých mláďat, která za tři týdny prohlédnou, za šest týdnů je samice odstaví a po dvou měsících opustí. V době páření dochází mezi samci ke rvačkám, ale jinak žije každý krtek sám pro sebe a škodí nanejvýš zahrádkářům, když jim na záhonech mimoděk podrývá sadbu.

Sotva se na jaře probudí země s kyprou půdou, vyrývá si krtek nehluboko pod povrchem potravní chodbičky dlouhé většinou čtyřicet, ale někdy i sto padesát metrů, které občas provzdušňuje na povrch vyvedenými krtinami. Tudy pravidelně probíhá a u kořenů rostlin hledá larvy hmyzu a dešťovky. Vlastní hnízdo si ale vyhrabává hlouběji, nejméně půl metru pod povrchem, aby v zimě neumrzl. Poblíž si pak vyhloubí zásobárnu, kam hlavně na podzim natahá živé dešťovky, které ale neusmrtí, jen je kousnutím znehybní, takže má stále čerstvou potravu. Dešťovky, které nestačí sežrat, ovšem do jara zregenerují a utečou mu. Ale krtkovi to nevadí, ačkoli kdyby chtěl, snadno by je díky svým lopatovitým předním nohám v podzemí dohonil.

Krtince

Krtek je dlouhý tak 10 až 14 centimetrů a váží od 100 do 130 gramů. Samička je mohutnější. Na sobě má krtek krásný sametový černý kožíšek, jehož krátké chlupy bez pesíků vyrůstají kolmo od těla, takže při žádném pohybu pod zemí nekladou odpor. Očička má krtek zanedbatelně malá a moc toho nevidí, uši jsou na tom podobně. To spíš čich má vyvinutý, ale v podzemí se orientuje hlavně hmatovými chlupy na špičatém rypáčku a na krátkém ocásku. Žije v Evropě skoro všude, ale Irsku a Islandu se vyhýbá. Dožívá se asi tří let a největším nebezpečím pro něj je zamokření luk, i když je jinak dobrý plavec.

Krtek

Je to prostě hodný brach, tak ho nechte žít. Teď na jaře máte nejlepší příležitost se s krtkem seznámit, protože se na loukách a v zahradách jeho práce projevuje nejvýrazněji.

autor: Otakar Leiský
Spustit audio