Sexuální praktiky přispívají k nárůstu nádorů hlavy a krku

9. srpen 2017

Nádory nosní a krční, respektive hlavy a krku, jsou celosvětově šesté nejčastější. Přesto se o nich nemluví tak často jako o jiných. Jejich včasné rozpoznání je ale oříškem jak pro lidi, tak často i pro samotné lékaře.

„V zemích, kde se podařilo omezit kouření, nádorů hlavy a krku způsobených tabákem ubývá. Po celém světě, a to včetně ČR, ale přibývá nádorů způsobených humánním papilomavirem,“ upozorňuje profesor Jan Kloznar z motolské kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku.

Může za to původce nádorů děložního hrdla

Humánní papilomavirus je původcem téměř všech nádorů děložního hrdla. A stejné typy virů způsobují i nádory především ústní části hltanu, mandlí patrových a kořene jazyka. Proč jejich počet vzrůstá?

„Vysvětlujeme si to tím, že probíhá jakási pandemie toho viru. Obecně se za jeho rezervoár považuje genitoanální oblast. Šíří se samozřejmě po celém těle. Předpokládá se, že k tomu přispívají sexuální praktiky. V současnosti pozorujeme výrazný nárůst výskytu právě nádorů orofaryngu, nádorů patrových mandlí a kořene jazyka v souvislosti s tímto virem.“

Na co si dát pozor?

Bohužel příznaky u nádorů hlavy a krku jsou často necharakteristické a ze začátku lékař jen velmi obtížně stanovuje diagnózu. „U nádorů v nosohltanu nebo nosní dutině je to snížená nosní průchodnost. To je příznak charakteristický pro řadu běžných onemocnění,“ vysvětluje Klozar.

V případě krku jsou to pocity cizího tělesa. „Drobné bolesti při polykání, objevení se krve se slinách,“ popisuje lékař. „Pokud nádor postihuje hlasivky, projeví se chrapotem, který nereaguje na běžnou protizánětlivou léčbu.“


V této oblasti se objevuje i celá řada nezhoubných nádorů a potom některé vzácnější, ale tyto nádory povrchového epitelu ze sliznice horních dýchacích a polykacích cest tvoří asi 95 %. A jsou to právě ty nádory, které můžeme svým chováním do značné míry ovlivnit.

Nádory můžete ovlivnit chováním

Pozor by si měli dát kuřáci a konzumenti alkoholu, kteří jsou na škrábání v krku poměrně zvyklí a nepřipisují mu žádný význam. Kromě toho to jsou tabák a alkohol hlavními faktory, které ke vzniku karcinomu hlavy a krku přispívají.

Dobrou zprávou ale je, že nádory nosní a krční jsou do značné míry preventabilní. „Prognóza v časném stádiu je celkem příznivá. Se vzrůstajícím časovým odstupem se ale zhoršuje,“ upozorňuje lékař Jan Klozar.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.