Severočeské hory přejí lyžařům

4. únor 2005
Zprávy

Do hor se milovníci zimních sportů vydali určitě už dnes, protože dítka si užívají pololetní prázdniny. Hory v Ústeckém i Libereckém kraji hlásí dost sněhu pro lyžaře a minimální dopravní komplikace.

Na Klínovci v Krušných horách je skoro 170 centimetrů sněhu a co potěší lyžaře nejvíc, na sjezdovkách se svezou po kvalitním prašanu. A ke sjezdovkám by se měli už po sněhové kalamitě dostat bez problémů. Jediný uzavřený úsek na Chomutovsku je mezi Výsluním a Rusovou, to je silnice číslo 223. Jinak jsou komunikace v horských oblastech pokryté ujetou vrstvou sněhu a na cestě se můžete potkat s technikou silničářů. Do horských středisek by se tedy měli řidiči dostat bez větších problémů, podmínkou je ale zimní vybavení. Na lyžaře jsou připravení také na Bouřňáku u Teplic. Je tam dost sněhu. Jen při jízdě autem se může stát, že se nedostanete až na vrchol Bouřňáku.

Na Zadní Telnici na Ústecku si lyžaři také mohou víkend pěkně užít. Na sjezdovkách tam je 80 centimetrů sněhu a všechny vleky jsou v provozu. A protože středisko není od Ústí nad Labem daleko, jezdí tam speciální autobusová linka s číslem 10. Od zastávky Divadlo odjíždí o vikendech v půl deváté a deset hodin ráno. Na velký zájem jsou Dopravní podniky připraveny a tak pojede těchto autobusů víc, aby se tam všichni zájemci vešli.

Výborné sněhové podmínky hlásí Jizerské hory a západní Krkonoše. Tam leží od 80 do 230 centimetrů, většinou prachového sněhu. Horská služba upozorňuje na trvající lavinové nebezpečí čtvrtého stupně. V Jizerských horách je sněhu o trochu méně, zhruba od 50 do 110 centimetrů. V obou pohořích dnes vane silný nárazový vítr. Silnice jsou sjízdné, v horských střediscích se zimními pneumatikami a sněhovými řetězy. Silničáři se dnes zaměřují na rozšiřování vozovek, které zúžily sněhové mantinely, a vyhrnování parkovišť.

autoři: Milan Brunclík , vma
Spustit audio