Setkání za hranicemi všedních dnů. Vnitřní svět malířky Markéty Zlesákové je plný barev a imaginace

14. červenec 2022

Setkání „tak trochu“ za hranicemi všedních dnů nabízí rozhlasová Návštěva u výtvarnice Markéty Zlesákové, protože vnitřní svět umělců a jejich vnímání reality bývá posunuto „tak trochu“ do jiných rozměrů, než my jsme zvyklí. Do Červené Hory na Náchodsku se za ní s mikrofonem vydala redaktorka Romana Joudalová.

Malířka a grafička Markéta Zlesáková se narodila a studovala v Praze. Dnes žije s rodinou na venkovské usedlosti v Červené Hoře na Náchodsku, ke které patří rozlehlé hospodářství. A tak se povídání netočilo jen kolem malování, ale také kolem života a práce na vesnickém statku.

Čtěte také

Jestli má tak velké venkovské stavení nějakou výhodu, tak je to třeba dost místa pro ateliér. Ten má Markéta Zlesáková v podkroví, je plný světla a dost prostorný, aby v něm mohla vytvářet i rozměrná díla. Studovala na několika uměleckých školách, tvoří od malička, jako akademická malířka zhruba dvacet let.

Inspiraci pro témata, která se objevují na jejích plátnech, ráda čerpá na svých cestách po světě. Fascinují ji především deštné pralesy, bujná tropická vegetace. Využívá dokonale zvládnutou realistickou malbu, ale s náměty zachází volně, hravě. Občas má potřebu vyjádřit se také úspornými grafickými prostředky, abstrakcí nebo experimentovat v malbě s barvami a různými dalšími materiály.

Čtěte také

Dalším výrazným motivem v Markétině tvorbě je “okno”. V jejím obrazovém cyklu Oken mají díla doprovodné názvy jako Opuštěný ostrov, Očekávané setkání, Vesmírná odysea nebo Na okraji pralesa. Okno v obrazech Markéty Zlesákové je symbolem bezčasí, nejintimnějších přání, tajemství mimo tento svět.

Markéta Zlesáková po všech svých experimentálních cestách po světě i do hlouby své umělecké duše nakonec všechno důležité, co potřebuje k k životu a malování, našla v malé vesničce na Náchodsku, kde po boku svého muže, zemitého hospodáře, tvoří, vychovává dvě dcery, vyučuje výtvarné předměty na střední škole a přitom neztrácí kontakt s rušným světem „tam venku“, ze kterého se do Červené Hory vždy ráda vrací.

Návštěva u malířky a grafičky Markéty Zlesákové v Červené Hoře na Náchodsku

Mgr. Markéta Zlesáková se narodila v Praze v roce 1976. Diplomovala v atelieru doc.Lindovského na Akademii výtvarných umění v Praze. Od té doby se specializuje na volnou malbu a ornamentální nástěnné malby a tapety. Ráda zpracovává inspirace z uměleckého pobytu na Novém Zélandu a v Tongánském království.

Markétu Zlesákovou fascinují šťavnaté pralesní kompozice, které zpracovává ve svých malbách a textilních dekorech. Ve své tvorbě se volně pohybuje na pomezí volného umění a užitého textilního umění, tyto dvě výrazové formy se stále prolínají a přinášejí vzájemnou inspiraci.

Jejím zatím nejrozsáhlejším cyklem jsou „Kamufláže“, lesní a pralesní motivy. Komplikovanost zdánlivě chaotického obrazu a následné vynoření se systému, ornamentu, to je forma, kterou autorka považuje za nejgeniálnější výraz umění a ráda by se jí přiblížila. Islámské ornamenty jsou pro ní inspirativní a nepřekonatelné.

Návštěva u malířky a grafičky Markéty Zlesákové v Červené Hoře na Náchodsku
autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související