Setkání se Sherlockem Holmesem, milionářem, rosničkou a dětmi

19. únor 2010

"Je to prosté, milý Watsone". Kdo by neznal tuto okřídlenou větu z románů A.C.Doyla, ve kterých slavný detektiv řeší spletité kriminální případy. Mnohem více toho ale o "muži s dýmkou a houslemi" ví Aleš Kolodrubec, prezident České společnosti Sherlocka Holmese. Během týdne se k němu připojili naši další hosté: psycholog a sexuolog Slavomil Hubálek, meteoroložka Alena Zárybnická, herec a moderátor Vladimír Čech a ředitelka Dětského centra při Thomayerově nemocnici v Praze Jaroslava Lukešová. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE) nebo přímo u vlastního článku ...

V zemích, kde vám na otázku "jak se máte?" odpoví kladně, se žije lépe a radostněji. To je jeden z názorů klinického psychologa a sexuologa Slavomila Hubálka, který školí manažery a pomáhá lidem s výběrem zaměstnání tzv. na míru. Pracuje také jako soudní znalec v oboru klinické psychologie a sexuologie. Ve své praxi se zabývá sexuálními delikventy, jejich léčbou a způsoby, jak je "vrátit do života". Kupodivu, jedná se prý o "nejnadějnější skupinu provinilců", u které lze dosáhnout až 80% úspěšnosti. Jednou z důležitých léčebných metod je psychoterapie, která jim pomáhá pochopit "nenormálnost" jejich chování. Věnovali jsme se i případu z Kmetiněvsi, kde mladistvý zabil třináctiletou dívku. S. Hubálek považuje za důležitý prvek prevence kriminality mládeže to, aby rodiče věnovali svým dětem dostatek času. Jak řekl, "úkolem rodičů by mělo být hlavně odhánění dětí od počítačů". Dokonce i Bill Gates prý svým dětem dovoluje pouze hodinu denně. Podle našeho pondělního hosta bychom si z něj všichni "měli vzít příklad". Virtuální svět totiž může vést v extrémním případě k osamocení a odtud k tvrdé pornografii a agresi.

Logo

Dedukce, bystrá mysl, úsečnost a melancholie jsou typickými rysy "krále detektivů", který už v mládí učaroval Aleši Kolodrubcovi, prezidentovi České společnosti Sherlocka Holmese. A "může za to" Český rozhlas, který během letních prázdnin r. 1962 vysílal rozhlasovou adaptaci románu "Pes baskervilský". Později následovala četba příběhů s Holmesem "v hlavní roli", jako Studie v šarlatové a Chemické příběhy Sherlocka Holmese. Česká společnost Sherlocka Holmese slaví letos 10. výročí založení. Její členové nejen udržují kontakty se svými zahraničními kolegy a vydávají zpravodaj, ale umějí si také hrát. Cvičí např. postřeh a dedukci prostřednictvím různých kvízů, nebo soutěží ve střelbě z foukačky (podle knihy A.C. Doyla "Podpis čtyř"). Námětem vědomostních klání bývají i filmy se Sherlockem Holmesem, které se na stříbrném plátně prý objevili už v éře němého filmu. Nový snímek režiséra Guye Ritchieho "Sherlock Holmes", který se právě promítá v kinech, se prezidentovi společnosti líbí a viděl ho už dvakrát (a prý ne naposledy). Považuje ho za "poctivý a uctivý" k postavě "velkého detektiva". Na své si mohli přijít ti posluchači, kteří sledovali rozhovor s A. Kolodrubcem prostřednictvím webkamer. Do studia totiž přišel v úterý oblečený věrně podle své oblíbené románové postavy.

Aleš Kolodrubec

Ve středu jsme se podívali "na zoubek" počasí. Jak máme chápat "zaručené předpovědi" a některé "meteorologické" výrazy? Co se děje s klimatem a jaká je pravděpodobnost, že předpověď "vyjde"? Jaký je rozdíl mezi náledím a ledovkou? Odpovídala nám meteoroložka Alena Zárybnická, kterou mnozí znají z televizní obrazovky. Vzpomínali jsme na začátky televizních předpovědí, kdy meteorologové stáli s ukazovátkem před mapami a posouvali na nich magnetky s obláčky. Dnes je situace samozřejmě jiná. K dispozici je spousta dat a informací ze satelitů. Díky tomu mohou být předpovědi docela přesné, i když "počasí je a zůstává nevyzpytatelné". A. Zárybnická vystudovala meteorologii na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Přes svůj "vědecký přístup" k počasí má ale ráda pranostiky. Jak řekla, "skrývá se v nich hodně moudrosti našich předků, kteří byli na počasí bytostně závislí" (na rozdíl od nás, kteří si v zimě pustíme topení, nebo si vypěstujeme rajčata ve skleníku). Nicméně je prý dobré si uvědomovat naše úzké sepětí s přírodou, stejně jako to, že větru a dešti neporučíme.

Logo

Uhrančivé oči, ďábelský úsměv a vemlouvavý hlas, který soutěžícím říká: "Já věřím, že jste si jistý odpovědí. Ale přesto. Nemůžete se mýlit?". Jistě jste už uhodli kdo byl naším čtvrtečním hostem a nepotřebujete ani "nápovědu publika", ani "přítele na telefonu". Herec a moderátor Vladimír Čech se v souvislosti s "milionářskou" soutěží stal skutečným fenoménem. Dnes si jen málokdo uvědomí, že odstartovala již před 10 lety. To byl důvod k malému ohlédnutí za jejím průběhem. Pro V. Čecha prý byla příležitostí k tomu, aby si se soutěžícími "trochu pohrával" a zviklával je v jejich odpovědích. Z "úplně jiného soudku" je současné moderování pořadu "Barvy života", který je věnován seniorům. Kromě toho hraje v Městských divadlech pražských (kde ho můžeme vidět jako dr. Vlacha v Jirotkově "Saturninovi" nebo ve hře "Anna Karenina") a věnuje se také dabingu. Mnozí mají jeho hlas spojen především s kreslenou postavou kocoura Garfielda. Kromě pracovních povinností se v těchto dnech také snaží sledovat naše sportovce na ZOH ve Vancouveru a měl velkou radost z výhry našich hokejistů nad Slovenskem. Je přesvědčený, že se slovenskými hokejisty se sejdeme ještě jednou, a to ve finále, kde si to "rozdáme na férovku". V. Čech má rád Český rozhlas, kde pracovali oba jeho rodiče a brávali ho občas s sebou. Jako malý capart prý běhával po chodbách a považuje se za "rozhlasové dítě".

Logo

V pátek k nám přišla ředitelka Dětského centra při Thomayerově nemocnici v Praze (mnozí ho znají spíše jako Kojenecký ústav s dětským domovem) Jaroslava Lukešová. Hovořili jsme hlavně o dětech a rodičích. Ročně kojeneckým ústavem projde okolo 180 dětí (jistou skupinu tvoří děti s těžkým handicapem, které rodiče chtějí, ale nemohou mít doma). Polovinu z nich se podaří vrátit do původní rodiny. Asi 40% dětí pak putuje k novým rodičům, kteří musí předem absolvovat psychologické vyšetření. A přestože poptávka převyšuje nabídku (dá-li se takto v případě dětí vůbec mluvit) někteří rodiče při výběru svých svěřenců mají vysoké nároky. Těmto párům by prý J. Lukešová adopci rozmluvila. Jak vypadá právní postup pokud se rozhodneme adoptovat dítě? Umožňuje kojenecký ústav tzv. utajit těhotenství a dát dítě do osvojení? Jak je to s adopcí v zemích EU? Nejen o tom hovořila s moderátorkou Zuzanou Burešovou.

Logo


Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory!

Použít můžete tuto diskusi (hned pod článkem) nebo náš e-mail: ZDE.


autor: eh
Spustit audio