Setkání s dalajlámou vyhrotilo čínsko-německé vztahy

23. září 2007

Ve vážné krizi se ocitly čínsko-německé vztahy. Může za to dnešní schůzka spolkové kancléřky Angely Merkelové s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou v Berlíně. Peking proti setkání ostře protestuje. Čína dokonce na poslední chvíli odvolala jednání s německou stranou na vládní úrovni.

Třídenní mnichovské sympózium za účasti německé ministryně spravedlnosti se mělo týkat ochrany duševního vlastnictví - jednoho z ožehavých problémů čínsko-německých vztahů. Peking ale rozhovory na poslední chvíli, údajně z technických důvodů, odřekl.

Čína už dopředu pohrozila zhoršením vzájemných vztahů, pokud kancléřka tibetského duchovního vůdce přijme. Angela Merkelová ale trvá na svém a jako vůbec první šéfka spolkové vlády se s dalajlámou sejde, byť je schůzka na půdě berlínského kancléřství označována jako soukromá.

Předseda zahraničního výboru Spolkového sněmu Ruprecht Polenz kancléřku pochválil, že na rozdíl od svých předchůdců "netančí ve věci Tibetu mezi vejci". Reakci Pekingu označil za stejně neoprávněnou, jako očekávanou.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio