Setkání pod Medníkem

2. duben 2015

Ve středu, krátce po 23. hodině, Miloš Skalka v Nočním proudu uvítal další ze série svých studiových hostů. Tentokrát „na kus řeči“ přišli Jiří Rážek, producent festivalu Setkání pod Medníkem, a legendární rokenrolový - a dnes countryový - kytarista Jiří Kaleš, člen skupiny Rangers Band. Tématem byl nadcházející festival Setkání pod Medníkem, jehož jubilejní 20. ročník vypukne v sobotu 19. května v půl jedenácté dopoledne.

Nultý ročník Setkání pod Medníkem se uskutečnil jednu jarní sobotu v roce 1991. Parta muzikantů - kolem tehdy ještě Posázavského Pacifiku, dnes Expresu - pozvala spolu s další muzikantkou chasou do sálu pikovické restaurace U Dolejších všechny své myšlenkově spřízněné a hudbymilovné souputníky, přičemž této události předcházela velice skromná reklamní kampaň.

Tehdy to bylo pár desítek malých letáčků v pražských tramvajích. Ale: Sál s kapacitou dvě stě lidí praskal ve švech. Vždyť do Pikovic na tuhle “trampskou zábavu” vydalo z branického nádraží na půldruhého tisíce lidí! Národ tehdy ještě byl po dobré a poctivé muzice hladový. Pamětníci si jistě vzpomenou, že valná většina návštěvníků tenkrát seděla na asfaltu před restaurací a styk s jevištěm jim zprostředkovávaly v oknech vystavené odposlechy bídné zvukové aparatury. Snad právě v té chvíli přišel nápad uskutečnit v Pikovicích příští rok festival pod širým nebem - a to v místním vodáckém kempu.

Spojencem pořadatelů byla tenkrát Česká tábornická unie, neboť se svým zaměřením - coby nezisková organizace - zdála být jako stvořená pro zamýšlený účel. Později se však mělo ukázat, že toto spojení nedává záruky pro úspěšné pokračování kvalifikovaného partnerství. Ale i přesto v květnu následujícího roku odstartoval v sobotním tropickém vedru (tehdy 31 stupňů Celsia) první ročník festivalu PIKOVICE I. Setkání pod Medníkem.

Nikdo dneska už přesně neví, kolik se tenkrát sešlo lidí, ale střízlivé odhady hovoří o osmi až deseti tisících. Na jevišti se během dvacetihodinového maratónu vystřídalo na pětačtyřicet skupin z celé země. Od první ligy až po okresní přebor. A ještě jedna věc. V porevoluční euforii se hrálo za tolik, co stál lístek. Tedy za babku!

Vznikala ale tradice, která dodnes nabízí hudební alternativu všem, kdo hledají změnu v nabídce jiných slavných domácích festivalů, povětšinou alternativně-folkového zaměření. V nádherné přírodní scenérii na břehu Sázavy pod bájnou horou Medníkem (Mekka trampingu v Pikovicích) totiž zní trampské písně, ať ty klasické, či moderní, neobyčejně autenticky. K tradici pikovických festivalů patří spanilé jízdy historického parního vlaku z Prahy - Braníka, westernové soutěže, jízdy na koních, rýžování zlata v Sázavě, táboření přímo v areálu campu i noční muzicírování. Vždycky však jde především o pohodový happening v čarokrásné přírodě, a hlavně o spoustu dobré muziky a vzácná setkání spřízněných duší.

O hudební produkci se tentokrát postarají Rangers Band, Taxmeni, Jitka Vrbová se Stanislavem Chmelíkem, Paběrky Marko Čermáka, Eldorádo, Wabi Daněk s Milošem Dvořáčkem a mnozí další.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.