Sestřička Tonička nebo Emilia Marty. Herečka Jana Hlaváčová slaví 80. narozeniny

26. březen 2018

Rozesmátá zdravotní sestra Tonička v sérii filmů o básnících nebo Hyppodamie v melodramatické trilogii Jaroslava Vrchlického. To jsou jen dvě ze stovek rolí, které Janě Hlaváčové zajistily pověst jedné z nejoblíbenějších tuzemských hereček. Čtvrtstoletí působila v Národním divadle, od roku 1994 přešla na scénu na pražských Vinohradech. Dnes Jana Hlaváčová slaví významné jubileum - 80. narozeniny.

Doménou Jany Hlaváčové bylo divadlo.

Začínala v Plzni, odkud přešla v roce 1965 do pražského Národního divadla. Rychle se vypracovala mezi tehdejší hereckou elitu a měla štěstí na mimořádné příležitosti především v dramatických rolích.

Královny Hippodamie, Klitaimnestra, Gertruda nebo dcera krále Leara Regan či Emilia Marty ve Věci Makropulost - patřily k nejlepším výkonům své doby.

Dramatický talent Jany Hlaváčové využila také televize třeba v inscenaci Ikarův pád.

Teprve v 80. letech začali režiséři využívat i komediální talent Jany Hlaváčové. Dobře si ji pamatujeme například ze série o Básnících jako upovídanou sestřičku Toničku.

Své zkušenosti předávala Jana Hlaváčová studentům herectví na pražské DAMU. Jana Hlaváčová hrála také v mnoha seriálech. Byl jednou jeden dům, Chalupáři, Zkoušky z dospělosti nebo Dokonalý svět. V roce 1996 získala cenu Thálie.

autor: jht
Spustit audio