Servírovat se dá i na oplatky, říká foodblogerka Juliana Fischerová
Jedlé nádobí! Co takhle po obědě sníst talíř a příbor? Nebo podšálek? To je trošku nadsázka, říká foodblogerka Juliana Fischerová. Spíš jsem to myslela jako návrat k trendu jíst beze zbytků.
„Servírovat se dá i na oplatky nebo na ledový salát. Nevýhodou nádobí z rozložitelných materiálů je, že nevydrží tolik, co plastové. Při koupi si musíte uvědomit, jestli to chcete sníst hned nebo tři dny skladovat.“
Na internetu se objevily informace o těstovinových talířích a brčkách. Ta se dají sbírat a pak z nich uvařit něco k obědu. „To byste jich museli nasbírat hodně. Teď se vrací brčka s názvem slámky. Jsou ze slámy, myslím, že se k této produkci vrátili dva výrobci.“
Na foodfestivalu v Táboře půjčovali nádobí
Juliana Fischerová se nedávno vrátila z festivalu jídla v Táboře, kde se domluvili s charitativní organizací, která přinesla talíře. „Za 20 korun si člověk mohl talíř koupit nebo půjčit. Byla tam umývací stanice, a příbory z bambusu. V Indii se jako příbor používá chlebová placka. Já zkoušela zapéct chlebové placky do mufinových košíčků a měla křupavé misky,“ nabízí jeden z nápadů Juliana Fischerová.
Co udělat s „jedlým“ nádobím poté, co sníme jídlo? Mohou některé zkonzumovat ptáci? Více uslyšíte ze záznamu.
Související
-
„O jídle by se mělo učit už na základních školách,“ říká šéfredaktorka časopisu F.O.O.D
„Jídlo je kolektivní zážitek a lidi by se měli scházet u stolu,“ ujišťuje dnes už bývalá filmová kritička Darina Křivánková v pořadu Blízká setkání Terezy Kostkové.
-
Adam Podhola, mluvčí iniciativy Zachraň jídlo
Adam Podhola je manažer a mluvčí iniciativy Zachraň jídlo. Co dělat pro to, aby 30% celosvětové produkce potravin nepřišlo vniveč? Moderuje Zbigniew Czendlik.
-
Stačí plesnivou část jídla odkrojit? Může se naplesnivělé ovoce použít na pečení? Odpovídá odbornice
Všechno co potřebujete znát o dobrých a špatných plísních. S Kateřinou Demnerovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze z Ústavu biochemie a mikrobiologie.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.