Senát bude rozhodovat o návrhu na odložení inkluze, Valachová je proti

20. duben 2016

Inkluze by mohla přijít do škol o rok později. Podle vládního návrhu měly být garantované peníze na výuku dětí s hendikepem už od letošního září. Senátoři ODS a KSČM ale chtějí pro školy více času na přípravu. Obávají se, že postižených dětí bude ve školách moc, a učitelé tak situaci nezvládnou. Návrh na odklad dnes posoudí Senát.

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD se změnami nesouhlasí. Školy podle ní naopak přijdou o jistotu tam, kde už i bez zákona děti se zdravotním postižením učí.

Školy si teď o peníze na hendikepované žáky musí žádat u svého zřizovatele. Ne vždy na to ale kraj nebo obec mají. Školská novela tuto praxi mění. Od září by školy měly mít na finance ze zákona nárok.

Jenže skupina senátorů chce, aby se novela odložila ještě o rok. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD by to školám neprospělo:

„Školy nemají žádnou systémovou ani finanční podporu pro speciální vzdělávací potřeby dětí, které už nyní v třídách jsou. Budou tam 30. června, budou tam i 1. září. To znamená, v tomto si nepomůžeme. Nepomůžeme ani učitelům, rodičům, ani dětem,“ míní Valachová.

Změnu dnes navrhnou v Senátu ODS a KSČM. Školy podle nich potřebují víc času na přípravu.

„Pedagog také musí mít nějaké vzdělání. Tak je třeba ho na to připravit a vzdělat. Takže, aby se to vše zvládlo, tak je třeba ještě něco udělat,“ říká senátor Václav Homolka z KSČM.

Novela školského zákona mimo jiné zavádí i povinnou docházku dětí do posledního ročníku mateřské školy, jednotné přijímací zkoušky na školy střední a od roku 2020 povinnou maturitu z matematiky.

autor: vma
Spustit audio