Sekera a kladivo, to byly oblíbené nástroje mého otce. Omeletky Haliny Pawlowské

19. únor 2022

Náplní Omeletek Haliny Pawlowské jsou kutilové a kutilství. Hlavně v 70. a 80. letech platilo notoricky známé rčení o zlatých českých ručičkách.

Řada dnes běžných výrobků byla pro většinu lidí nedostupná, a proto si je amatérsky vyráběli. Nejčastěji to byly sekačky na trávu, cirkulárky, nabíječky autobaterií, elektrické svářečky, rychlovařiče na vodu apod. Dokonce byly amatérsky vyrobené i osobní automobily a zahradní traktůrky. Více jak 400 exponátů je k dispozici v Muzeu kutilství Polná.

Oblíbené materiály? Sádra, klíh a žvýkačka

Můj otec si například myslel, že je nesmírně šikovný. Jeho nejoblíbenějšími materiály byla sádra, klíh a žvýkačka a nejfrekventovanějšími nástroji sekyra a kladivo. Měli jsme doma sochu, Venuši Milétskou. Byla ze sádry, vysoká asi metr a půl, a stála na gramorádiu. Když táta luxoval, tak do ní vrazil a ulomil jí kus chodidla.

Rázně pronesl, že sochu opraví a nikdo nic nepozná. Rozdělal si sádru i klíh a chvíli jsme slyšeli, jak nadává v komoře. Když jsem tam nakoukla, zjistila jsem, že socha nemá hlavu. „Proč nemá hlavu?" zeptala jsem se a táta zařval. „Protože jí přidělávám nohy!" Dál jsem se už radši neptala na nic.

Kutilství se nemusí vyplatit

Ne vždy se však kutilství vyplácí. Třeba mé kamarádce se vymstilo. Kutila v bytě po babičce jako šílená. Udělala si elektriku, vytapetovala, přidělala poličky. Pak pozvala muže svého srdce. Ten přišel, rozhlédl se a chmurně konstatoval: „Dobrý. Takže už mě na nic nepotřebuješ." A odešel. Navždy.

Jednou jsem po svém manželovi chtěla, aby na chalupě vybudoval bazén. Jemu se nechtělo. Argumentovala jsem, že bych mohla každé léto v bazénu denně uplavat pár desítek metrů, a že bych třeba trochu zhubla. „Hm, velryby plavou z Aljašky až do Chile," pravil můj manžel suše, „a podívej na ně - neshodí přitom ani kilo!"

Vašek Šanda doporučí film o kutilech, uslyšíte povídku od paní Furchové s názvem Jarní výlet. Halina Pawlowská přečte svoji povídku Tvrdá mašina a křehký psychiatr. A přidá oblíbený recept na ředkvičkovou polévku.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.