Seiko: Na počátku byl jen sen malého kluka opravovat porouchané hodiny v malé tokijské dílně

Jako malý kluk si dal slib, že bude vyrábět hodinky. A slib dodržel. Když se později rozmýšlel, jak svůj podnik pojmenuje, vybral si japonské slovo pro přesnost – seiko. Kdy spatřily světlo světa první Hattoriho náramkové hodinky? Jak firma přežila obě světové války? Co s firmou udělalo jedno z nejničivějších zemětřesení 20. století? Co všechno vyrábí dnes?

Účinkuje: Jan Kovařík
Připravila: Světlana Lavičková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Petr Janečka
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 6. 10. 2020

Kintaro Hattori se narodil v Tokiu 9. října 1860. Jeho otec byl bohatý starožitník. V osmi letech poslal syna do soukromé školy. Ve třinácti Kintaro prohlásil, že chce být hodinářem, a tak se začal učit řemeslu.

Rozhodl se, že bude postupovat následovně: začne tím, že se naučí hodinky opravovat. Pak je bude dovážet z ciziny a obchodovat s nimi. A nakonec bude sám vyrábět své vlastní hodinky. A tak se také stalo.

Z opraváře obchodníkem

Odhodlaný naučit se co nejvíce o hodinářském řemesle i o podnikání si 1. září roku 1877 Kintaro Hattori doma v Tokiu otevřel hodinářskou dílnu. Byla první svého druhu v Japonsku. To mu bylo sedmnáct let.

Postupem času přibyl do nabídky i dovoz a prodej hodin pro náročnou japonskou klientelu. A obchod jen vzkvétal.

Dům přesnosti

Psal se rok 1892. Hattori podnikal v hodinařině už patnáct let. Bylo mu dvaatřicet a rozhodl se zahájit vlastní výrobu. Navštívil továrnu na nástěnné hodiny v Nagoji a pak se společně s osmadvacetiletým inženýrem Tsuruhiko Yoshikawou pustil do práce.

Svému podniku dal název Seikosha, v překladu Dům přesnosti. Se zhruba dvanácti zaměstnanci začal u nástěnných hodin. O tři roky později spatřily světlo světa první japonské kapesní hodinky. Do té doby v Japonsku nikdo kapesní hodinky nevyráběl.

Jak nový model nazvat, přemýšlel Hattori. Nakonec zvolil anglický název timekeeper. Japonci si timekeepery rychle oblíbili.

Slibná budoucnost

Na počátku 20. století se Hattori stává největším prodejcem nástěnných hodin, budíků a kapesních hodinek v Japonsku. Otevírá pobočky v Šanghaji a Hongkongu.

Kintaro ale už dávno nevěřil tomu, že se vývoj hodinářského řemesla zastaví u kapesních hodinek. Tušil, že budoucnost hodinek je jinde než v kapsičce. Kde? No přece na zápěstí!

Přesto roku 1909 vytvořil řadu kapesních hodinek nazvaných Empire. A opět s nimi uspěl. Doma i v cizině. Tyto hodinky byly jedním ze skutečných mistrovských děl společnosti Seiko. Japonci dokonce soudili, že jsou lepší než ty západní, dovozové. Vyráběly se celých šestadvacet let.

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související