Šéfkuchař Roman Dolejš má certifikát na „novinářskou kachnu“!
Na jednu z největších francouzských lahůdek – Canard á la press – je třeba osvědčení. U nás ho jako jediný vlastní Roman Dolejš. Šéfkuchař jedné pražské restaurace se zaměřením na francouzskou gastronomii a vítěz mezinárodní soutěže Šéfkuchař roku 2006.
Poměrně složitý recept pochází z Rouanu a má dost pohnutou historii. Vznikl v podstatě nedopatřením.
Při přepravě kachen některé z nich udusily. Jistý kuchař zjistil, že mají jinou chuť a dal tak vzniknout tradiční úpravě polodivoké kachny z této oblasti Francie.
Bezkonkurenční „Key Lime Pie“
Roman Dolejš zkušenosti sbíral na zaoceánské lodi, na Bermudách a Kajmanských ostrovech. Vařil tam celebritám a získal zde i ocenění Kuchař roku 2006.
Bill Gates ani Denzel Washington prý podle něj nejsou vybíraví. Chutnala jim čerstvá ryba, stejně jako vyhlášený limetkový dort. (Zkuste recept níže!)
C. a k. kuchyně
Sám Dolejš má ale nejradši pivní špecle nebo císařský trhanec. Vyučil se v Rakousku, tak mu rakousko-uherská kuchyně přirostla k srdci. Přestože si z něho ve druhém ročníku jeho šéf pěkně vystřelil, když ho nechal poprvé uvařit humra.
Poslechněte si, proč se vařící voda musí míchat, než se do ní humr vloží.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka