Šéfkuchař Roman Dolejš má certifikát na „novinářskou kachnu“!
Na jednu z největších francouzských lahůdek – Canard á la press – je třeba osvědčení. U nás ho jako jediný vlastní Roman Dolejš. Šéfkuchař jedné pražské restaurace se zaměřením na francouzskou gastronomii a vítěz mezinárodní soutěže Šéfkuchař roku 2006.
Poměrně složitý recept pochází z Rouanu a má dost pohnutou historii. Vznikl v podstatě nedopatřením.
Při přepravě kachen některé z nich udusily. Jistý kuchař zjistil, že mají jinou chuť a dal tak vzniknout tradiční úpravě polodivoké kachny z této oblasti Francie.
Bezkonkurenční „Key Lime Pie“
Roman Dolejš zkušenosti sbíral na zaoceánské lodi, na Bermudách a Kajmanských ostrovech. Vařil tam celebritám a získal zde i ocenění Kuchař roku 2006.
Bill Gates ani Denzel Washington prý podle něj nejsou vybíraví. Chutnala jim čerstvá ryba, stejně jako vyhlášený limetkový dort. (Zkuste recept níže!)
C. a k. kuchyně
Sám Dolejš má ale nejradši pivní špecle nebo císařský trhanec. Vyučil se v Rakousku, tak mu rakousko-uherská kuchyně přirostla k srdci. Přestože si z něho ve druhém ročníku jeho šéf pěkně vystřelil, když ho nechal poprvé uvařit humra.
Poslechněte si, proč se vařící voda musí míchat, než se do ní humr vloží.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.