Šéfkuchař Roman Dolejš má certifikát na „novinářskou kachnu“!

4. duben 2015

Na jednu z největších francouzských lahůdek – Canard á la press – je třeba osvědčení. U nás ho jako jediný vlastní Roman Dolejš. Šéfkuchař jedné pražské restaurace se zaměřením na francouzskou gastronomii a vítěz mezinárodní soutěže Šéfkuchař roku 2006.

Poměrně složitý recept pochází z Rouanu a má dost pohnutou historii. Vznikl v podstatě nedopatřením.

Při přepravě kachen některé z nich udusily. Jistý kuchař zjistil, že mají jinou chuť a dal tak vzniknout tradiční úpravě polodivoké kachny z této oblasti Francie.

Bezkonkurenční „Key Lime Pie“

Recept na limetkový dort

Roman Dolejš zkušenosti sbíral na zaoceánské lodi, na Bermudách a Kajmanských ostrovech. Vařil tam celebritám a získal zde i ocenění Kuchař roku 2006.

Bill Gates ani Denzel Washington prý podle něj nejsou vybíraví. Chutnala jim čerstvá ryba, stejně jako vyhlášený limetkový dort. (Zkuste recept níže!)

C. a k. kuchyně

Sám Dolejš má ale nejradši pivní špecle nebo císařský trhanec. Vyučil se v Rakousku, tak mu rakousko-uherská kuchyně přirostla k srdci. Přestože si z něho ve druhém ročníku jeho šéf pěkně vystřelil, když ho nechal poprvé uvařit humra.

Poslechněte si, proč se vařící voda musí míchat, než se do ní humr vloží.

Roman Dolejš
Spustit audio