Sedmkrát „srdce“ v písničkách o  svatém Valentýnovi – Od operety Franze Lehára až ke Karlu Gottovi

14. únor 2021

Světla ramp se sedmi písničkami se základním symbolem lásky, se srdcem, srdíčkem v přeneseném slova smyslu, přímo v názvu! Připravil Jiří Kasal.

„Mé srdce je otevřená kniha. Nevěř, miláčku, všem těm lžím, jen  svým očím, a podívej se - moje srdce je otevřená kniha, nikoho miluji jen tebe! Moje láska je čestná“, tak tato slůvka plná čisťounce naivní lásky zpíval ve svém velkém hitu zpěvák ze Cincinnati Carl Dobkins Jr. (v Čechách ji zpíval Jiří Popper pod názvem Vám) a mohou být pozvánkou k poslechu speciální svatovalentýnského vydání půlhodinky 

A bude to sestava vpravdě pestrá – ten „srdečný“ výběr zahrne písničky standardní pop music,  folk-rocku, studentského rokenrolu, pozoruhodného dívčího písničkářství a dokonce i operety.  Ve dvou písničkách – duetu Evy Pilarové a Waldemara Matušky a Karla Černocha – připomeneme devadesát let od narození jejich autora Zdeňka Marata, kterémužto významnému skladateli budou výhradně věnovány pondělní Vlídné tóny.  

Když zazní slůvko opereta, zřejmě mnohým vytane na mysli jméno Franz Lehár. A zaslouženě, neboť rodák z onehdy rakousko-uherského a v současnosti slovenského Komárna z dnešního pohledu představuje jednoho z neslavnějších operetních autorů.  Některé Lehárovy operetní árie zdomácněly i v Čechách a mimořádný zpěvák Karel Hála třeba natočil s orchestrem Václava Hybše z operety Země úsměvů Franze Lehára píseň Své srdce tobě dám.

Radek Tomášek spojil ten první význam „srdce“ jako svalového orgánu se symbolem lásky ve své důstojné coververzi hitu britské skupiny Sutherland Brothers and Quiver „Arms of Mary“ ze sedmdesátých let.

O dekádu dopředu se ve svatovalentýnských Světlech ramp pak  posuneme se skladbou Valentine Heart – Valentýnské srdce z výjimečného debutového a potom už nepřekonaného alba písničkářky Tanity Tikaram, jejíž otec byl britský důstojník indicko-fidžijského původu a maminka pocházela z Malajsie.

A adekvátní finále bude svěřeno nahrávce Karla Gotta, který se loučil se svými četnými příznivci působivým duetem s dcerkou Charlotte Ellou Srdce nehasnou, avšak už v roce 1964 natočil s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu s dirigentem Josefem Vobrubou písničku Srdce tvé, pod níž je dokonce podepsán i jako autor hudby!

autor: Jiří Kasal
Spustit audio