Ať se to jmenuje Kabát. To je tak blbý, že si to lidé zapamatují, vzpomíná Josef Vojtek na vznik jména kapely

26. únor 2022

„Kácí se už bohužel v našem lese, bude mi 57 let. Chtěl bych svoje děti vidět dospělé, všechno ostatní už je jedno,“ ujišťuje zpěvák známé kapely, která hrála přes různá omezení i loni.

Historie skupiny Kabát začíná shledáním Pepy Vojtka s kytaristou Tomášem Krulichem, se kterým znali z fotbalu. „Potkali jsme se na vojně v Hranicích na Moravě v roce 1985. Kdyby tam nepřišel, já bych nepřišel do Kabátu.“

Název skupiny vznikl v roce 1983. „Máca ho v té době vymyslel v restauraci. Říkal: Ať se to jmenuje Kabát. To je tak blbý, že si to lidi zapamatují. A stalo se,“ směje se Vojtek. Na podzim Kabát chystá dva roky odkládané turné na zimních stadionech.

Letos vznikl projekt Cirkus Kabát 2021 a kapela odehrála 28 koncertů s omezenou kapacitou. „Teď čekáme, co bude na podzim. Přes léto musíme dodělat cédéčko,” vypočítává zpěvák.

Muzikály

Kromě zpívání s Kabátem se Pepa Vojtek věnuje i muzikálům. Kdy a proč se pro ně rozhodl? „V roce 1995 mě Daniel Landa ukecal do muzikálu Krysař. Od té doby se tomu věnuju muzikálům.“

„Mám to štěstí, že dělám, co mě baví. Když jsem předtím chodil ke spojům do práce, nebavilo mě to. Opravoval jsem tam telefony ještě s klasickou číselnicí,“ vzpomíná.

Praděd byl Maďar

Zpěv má prý v genech. „Praděd byl Maďar a živil se hudbou. Děda byl Moravák a babička ze Spišské Nové Vsi. Byla to láska ke všemu, co dokáže naladit na dobrou mysl. Alkohol a hudba, to vždycky patřilo k sobě,“ ujišťuje.

Spustit audio

Související