Sdružení roztržitých. Detektivka o tom, jak se dá využít lidské roztržitosti k mazanému podvodu

12. červen 2021

Vydejte se s francouzským šarmantním detektivem Eugenem Valmontem po stopách kuriózního zločinu ulicemi Londýna!  Úsměvný příběh z prehistorie detektivní literatury.

Účinkují: Vladimír Dlouhý, Antonín Molčík, Jaromír Dulava, Ivan Trojan, Jan Novotný a Tomáš Pavelka
Napsal: Jan Strejček
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Eva Outratová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 1998

V historii detektivní literatury zaujímá Robert Barr (1849-1912) místo jednoho z průkopníků žánrů, o to zajímavějšího, že svoje detektivní příběhy jako první nasytil ironií a humorem. Narodil se v Glasgow, ale dětství a mládí strávil v Kanadě. Po studiích působil jako pedagog. V té době také začal pod pseudonymem Luke Sharp přispívat krátkými povídkami do novin Detroit Free Press.

Krátce po třicítce Barr opustil Kanadu a usadil se v Londýně, kde v roce 1892 založil spolu s Jeromem Klapkou Jeromem ilustrovaný měsíčník The Idler. Záhy se stal módním autorem, jehož sbírky krátkých povídek se dobře prodávaly. Když sláva Doylova Sherlocka Holmese dostoupila vrcholu popularity, Barr nelenil a publikoval parodii, jejíž název The Adventure of the Second Swag byl zřetelnou narážkou na Doylovu povídku The Adventures of the Second Stain (Druhá skvrna). I přes to zůstával s Doylem v dobrých přátelských vztazích.

Svoje detektivní povídky shrnul ve sbírce The Triumphs of Eugène Valmont, v nichž stvořil postavu detektiva, v jehož postavě se snoubí anglická vytrvalost s francouzským bonvivánstvím. Valmontovy příběhy jsou pravidelně otiskovány v detektivních antologiích a bezpochyby ovlivnily i řadu Barrových následovníků. Nejzřetelnější inspiraci nacházíme v Herculovi Poirotovi v díle Agathy Christie.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio