Scientologové demonstrovali v Praze proti konferenci psychiatrů

20. září 2008

Několik stovek lidí dnes demonstrovalo před pražským Kongresovým centrem. Na místo se vydali kvůli světovému kongresu psychiatrů, který tam právě začíná. Protestující byli převážně scientologové, kteří nevěří v duševní nemoci a odmítají psychiatrické postupy léčby, například u hyperaktivních dětí. Asi dvouhodinový průvod se obešel bez incidentů.

Hlasitý dav asi 500 lidí, převážně cizinců, vyzbrojený ampliony a píšťalkami se odpoledne vydal ze Staroměstského náměstí ke Kongresovému centru, kde provolával v několika jazycích hesla jako "Psychiatři, nezabíjejte naše děti".

Účastníky kongresu, kteří přicházeli na večerní slavnostní zahájení, se demonstranti nepokusili oslovit a asi po čtvrthodině se přesunuli do nedaleké Štětkovy ulice. Již v pátek tu organizátoři protestu instalovali výstavu fotografií, která má ukázat údajné hrůzy psychiatrie.

Průvod organizovala Občanská komise pro lidská práva, kterou před čtyřmi desítkami let založila scientologická církev. "Záměrem shromáždění je upozornit, že předepisovat prášky na hyperaktivitu není v pořádku, protože vedlejší účinky toho léku jsou příšerné. Považujeme hyperkinetickou poruchu za výplod bujné fantazie," řekl reportérovi Radiožurnálu jeden z organizátorů Zbyněk Svadba.

Scientologové v některé psychické nemoci nevěří a odmítají používání psychofarmak především u dětí. Podle přednosty psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jiřího Rabocha ale takto radikální přístup nepřináší konstruktivní řešení.

"Toto je věc, která se z hlediska celosvětového děje všude při větších psychiatrických konferencích. Tito lidé zdůrazňují problémy, o kterých víme, jenom si myslíme, že křičet po ulicích ´smrt psychiatrii´ není konstruktivní a považujeme to za extrémní názor," uvedl Raboch.

V pořadí 14. světový psychiatrický kongres se vůbec poprvé koná v postkomunistické zemi. Přes 6000 odborníků bude diskutovat o aktuálních problémech, kterými jsou v především deprese, psychické poruchy nebo schizofrenie.

autoři: dka , jht
Spustit audio