Sbližování

3. červenec 2001

Dost dobře není možné, aby byl řidič ministra zemědělství Jana Fencla současně vinen i nevinen, přesto tomu tak zatím je. Okresní úřad v Olomouci zavinění dopravní nehody potvrdil, řidič přiznal svůj podíl na kolizi a vzdal se práva na odvolání.

Jan Fencl ovšem, soudě podle vyjádření jeho mluvčího, dává přednost verzi právníka, který jeho řidiče zastupoval ve správním řízení. Bez ohledu na přiznání řidiče a rozhodnutí okresního úřadu je ministr zemědělství přesvědčen, že řidič vůbec nebyl účastníkem havárie. Takový postoj mu ovšem znemožňuje sestup z výšin úřadu a šanci omluvit se paní Vlkové, které byl při kolizi zdemolován vůz.

Zarážející politická neobratnost v době, kdy se už i v Rusku vrchnost snaží o otevřené vztahy s obyčejnými lidmi. Ti mají od poloviny června přístup do jídelny v Kremelském sjezdovém paláci. V jídelně lidově přezdívané U Putina jsou za slušnou cenu nabízeny stejné pokrmy, jaké má k disposici prezident. Interiér je údajně poznamenán jednoduchým sovětským designem. "Pro cizince je to exotika a Rusové jsou na takové prostředí zvyklí", vysvětlují kremelští představitelé rozhodnutí neorientovat se na zahraniční vzory.

Zpřístupnění jídelny je součástí linie otevírání Kremlu. Šéf jeho majetkové správy, pan Kožin, říká: "Pro zemi, která buduje demokratickou společnost, je to nejen estetický, ale i politický úkol." Heslo "Sovětský svaz - náš vzor" už u nás sice neplatí, ale kdyby ministr Fencl zpřístupnil veřejnosti jídelnu na ministerstvu zemědělství, určitě by ho to politicky nepoškodilo. A třeba by pozvání na nějakou lahůdku v jídelně U Fencla přijala i paní Vlková.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.