Sbírka čajových sáčků

19. leden 2019

Přesně řečeno, jde o sbírku obalů z čajových sáčků a Gabriela Novotná k ní přišla náhodou. Sama sbírala jiné věci (pohlednice, svatební oznámení) a její malá vnučka se s ní ráda těmi sbírkami probírala a samozřejmě – taky toužila něco sbírat jako babička. Seděly právě u snídaně, na stole ještě ležely sáčky od čaje a tak byla volba nasnadě.

Sbírá celá rodina

Sbírka se poměrně rychle rozrůstala, zapojila se celá širší rodina, sáčků přibývalo, jenže jak už to tak u dětí někdy bývá, zájmy se mění. A tak už poměrně slušnou sbírku „zdědila“ babička. Vede ji dál a stále platí heslo „sbírá celá rodina“. Dokonce objevili speciální prodejnu čajů, kde není nutné koupit celou krabičku, ale člověk si z bohaté nabídky může vybrat čaje i po jednom pytlíčku – pro sběratele hotový ráj.

Počet a třídění

Dnes ta sbírka čítá už něco přes tisíc kousků, počítá se na krabice. Otázkou je třídění, jestli to vzít podle výrobců nebo podle typu čaje – černý, zelený, bílý, ovocný, rooibos, bylinkový a tak dále. Taky je trochu problém s velikostí, i když většina sáčků má běžný klasický rozměr, ale někdy si výrobce usmyslí, že obohatí trh nějakým speciálem, který se liší i tvarem nebo rozměry obalu – tak to by asi mohla být další kategorie pro to dělení.

Unikáty

Bezkonkurečně nejvzdálenější sáček pochází z Austrálie, nevyniká sice barvou ani obrázkem, ale opravdu cestoval jako dárek od neteře přes celou zeměkouli. Dalšími unikáty jsou čaje, které připomínají nějakou událost – třeba úplně obyčejný sáček od obyčejného černého čaje, který se pil po obědě na počest maturity té vnučky, která sbírku před lety založila a pak předala babičce. A paní Gabriela říká: „Však jsme na to taky při té oslavě zavzpomínali, no a teď se těším, že tyhle památeční obaly už zanedlouho doplní nějaký čaj z oslavy její promoce. Pikantní je, že já sama čaje moc nepiju, ale rodina určitě nějaký vybere a já z něj budu mít radost.“

Spustit audio