Sběratelské album vede děti k objevování světa Bible

24. březen 2012

Hvězdy ledního hokeje, herci, ohrožená zvířata, postavičky z pohádek. Existuje mnoho témat pro sběratelská alba. S dalším přišla rakouská pobočka mezinárodní katolické organizace Církev v nouzi. Projekt chce zejména nejmladším hravou a atraktivní formou přiblížit Písmo svaté.

„Vyměním Mojžíše za Tři Krále nebo Abraháma za Jidáše.“ Tyto prosby s velkou pravděpodobností uslyšíte mezi německy mluvícími školáky. Rozhořela se totiž mezi nimi nová sběratelská vášeň, kdy oblíbené fotbalisty či filmové hrdiny vystřídali aktéři biblických příběhů. Jejich osobnosti i souvislosti.

„Objev svět Bible“, tak zní titul nového sběratelského alba, které má 44 stránek a místo pro 98 samolepek. Iniciativa vídeňské organizace „Církev v nouzi“ chce u dětí a mládeže probudit zájem o křesťanské dějiny, vysvětluje Christian Klyma, autor projektu, na kterém se podílel také pastorační asistent pro nejmladší generaci:

Sběratelské album Objev svět Bible

„Chtěli jsme Bibli udělat atraktivnější pro děti a přiblížit jí také těm nejmenším, kteří jí ještě neznají. Album samolepek je v podstatě poznávací cesta Biblí, na které mohou děti objevovat všechny důležité mezníky. Od Starého až po Nový Testament, a to hravou formou. To je ostatně těžiště naší práce, šířit křesťanskou literaturu a především Bibli přiblížit lidem.“

Říká Christian Klyma z organizace „Církev v nouzi“. Ona sama už léta vydává vlastní dětskou Bibli.

Sběratelské album Objev svět Bible

„Náš zakladatel páter Werenfried před třiceti lety přišel s vlastní Biblí pro nejmenší s názvem Bůh mluví ke svým dětem. Ne každá diecéze má dostatek finančních prostředků, aby mohla tisknout vlastní literaturu, a my jsme tuto roli rádi převzali. Dětská Bible byla přeložena do 162 jazyků a po celém světě bylo rozdáno na padesát milionů exemplářů. Proto jsme také rádi, jak velkému zájmu se těší i novinka - album samolepek, jakási Bible v kostce, kterou provázejí dvě komiksové postavičky - David a Judita. Kromě srozumitelných barevných ilustrací nechybí informační boxíky a texty modliteb.“

Vysvětluje Christian Klyma.

V Rakousku bylo vytištěno deset tisíc alb, německá sekce organizace Církev v nouzi se sídlem v Mnichově nechala vyrobit 30 tisíc exemplářů. Zájem mají nejenom fary, které samolepky objednávají pro ministranty, ale také učitelé náboženství či soukromé osoby.

Sběratelské album Objev svět Bible

Album samolepek s biblickými příběhy uvítal také vídeňský kardinál Christoph Schönborn. Sešítek stojí dvě eura, balíček s pěti samolepkami přijde na padesát centů. Výtěžek z objednávek je určen na další projekty Církve v nouzi ve více než 140 zemích světa, kde se snaží pomáhat především pronásledovaným a trpícím křesťanům.

autor: zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.