Sběratel parních strojů Jan Tomek: Vážím si každého dítěte, které projeví zájem o tyto krásné hračky

19. září 2021

Dnešní návštěvu začínáme před rodinným domem Jana Tomka v Hradci Králové - Malšovicích, protože každý, kdo prochází touto ulicí, se jistě zastaví a pokochá unikátním obrovským parním strojem. Ten stojí u vstupu do království nadšeného sběratele parních strojů.

Byl jednou jeden dům v Hradci Králové v Malšovicích a před ním stál obrovský parní stroj. A teď už by pohádka klidně mohla pokračovat dál. Jenže to není pohádka, ale skutečnost. Zastavíme se v rodinném domě Jana Tomka, kde je dokonce Muzeum parních strojů. Ty jsou totiž jeho velkou vášní a radostí. Jako byste vešli do devatenáctého století. Století páry.

Čtěte také

„Už odmalička mě zajímala technika. A to taková, kde jsem něco mohl vyrobit a udělat, rodiče mě v tom podporovali. A v roce 2002 jsem dostal jeden model parního stroje od manželky k narozeninám. To byl počátek, takže za vším hledej ženu. Manželka je ráda, že mi tenkrát model stroje dala. Protože se nehádáme u televize, kdo bude koukat na jaký program. Já jsem pořád v dílně," usmívá se Jan Tomek z Muzea parních strojů v Hradci Králové.

„Jeden parní strojek jsem měl už doma z mládí, to byla Igla Trhové Sviny, kde vyráběli tyto strojky. A v průběhu tří týdnů se mi podařilo v bazaru sehnat ještě jeden parní strojek. Najednou jsem měl tři a říkal jsem si, to je krása, jsou to krásné hračky."

„Tenkrát to byly hračky pro děti, teď jsou to hračky pro dospělé. Dnes si hrají malé děti s mobily. Dnes už bohužel k parním strojům děti nemají takový velký vztah. Ale vážím si každého dítěte, které k nám přijde a projeví zájem o tyto krásné hračky."

Celý rozhovor s Janem Tomkem nejen o "století páry" si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související