Satelit by mohl vyřešit problém s připojením odlehlých oblastí k internetu, vysvětlila Hana Továrková

7. leden 2022

Do roku 1995 byl internet pouze akademickou záležitostí. Dnes je  nezbytnou součástí života, připomněla předsedkyně rady Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková.

Bez kvalitního připojení to do budoucna nepůjde. Přesto najdeme místa bez připojení k internetu. „Často se na nás obrací starostové, kteří řeší pokrytí pro obec. Kuriózní případ byl, když byl vyústěn internet přímo na radnici, a oni si toho nevšimli,“ usmála se Hana Továrková. Těm, kteří potřebují poradit, doporučila obrátit se na Český telekomunikační úřad, oddělení na ochranu spotřebitele.

Mobilní internet pokrývá 97 procent

Je třeba odlišovat mobilní a fixní internet. Internet v mobilu pokrývá 97 procent území. „Důvodem nedostupnosti internetu může být celá řada. Třeba v obci není dostatečně vysoký stožár, někdy obec neumožní zakopat optiku. Na síle začíná nabývat satelitní připojení, které by mohlo pomoci právě oblastem, kde se nedá ekonomicky zdůvodnit dodělání internetu.“

„U nás máme relativně kvalitní sítě, 2000 poskytovatelů fixního internetu. Pomohlo to ke stlačení cen, ale dlouhodobě úřad kritizuje cenu poskytování mobilních služeb. Tam zůstáváme na posledních místech. V nabídkách není jednoduché se vyznat. Jednou z možností je srovnavač, který provozuje telekomunikační úřad. Už se stává jen ojediněle, že je ve srovnávači nabídka, ale zákazník se k ní není schopen dostat,“ dodala závěrem Hana Továrková.

Existují semináře či videa, která zákazníkům v orientaci v cenách pomohou?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.