Saští řemeslníci pomáhají v Izraeli

5. květen 2012

Vymalovat, opravit, renovovat. Už osmým rokem se řemeslníci ze středního Saska vydávají do Svaté země, aby tamním židovským obětem holocaustu pomohli vylepšit bydlení. Tento projekt praktické pomoci je zároveň příspěvkem k usmíření.

Projekt křesťanského sdružení ze Saska se zrodil v roce 2004.

„Myšlenka vychází z Bible, v První knize Mojžíšově, ve dvanácté kapitole, třetím verši čteme: Kdo žehná Izraeli, tomu také požehnám. Jednoho dne k nám přišel starý dělnický mistr a řekl – to chci zažít v praxi a zjistit, jestli to funguje. Zrodil se tak projekt pomoci Židům, žijícím dnes v Izraeli, kteří přežili holocaust.“

Říká Wilfried Gotter, jednatel spolku „Saští přátele Izraele“, který projekt organizuje. Sídlí v Rossau u saské Kamenice a vznikl v roce 1998 u příležitosti padesátého výročí založení státu Izrael.

Vše začalo se šesti dobrovolníky, nyní jich do Svaté země jezdí ročně 120. Dobrovolně. Cestu si hradí z vlastních prostředků a jejich pomoc se nezřídka týká nejenom renovace bytů tamních Židů, ale zahrnuje i finanční podporu.

Saští řemeslníci v Mea-Shearim renovovali byt osmdesátileté Židovky z Jemenu

Pomoc šikovných rukou německých řemeslníků našel rovněž například manželský pár z Ukrajiny, který se do Jeruzaléma přestěhoval po jaderné katastrofě v Černobylu. Saští dělníci také postavili domov pro seniory v Haifě.

„V současnosti máme osm týmů řemeslníků, kteří do Izraele vyjíždějí vždy na 14 dní, od listopadu do dubna. Elektrikáři, zedníci, malířů pokojů, instalatéři. Za turnus zrenovují zpravidla tři až pět bytů obětí holocaustu. Jde o vesměs staré lidi, kterým je přes 70, a často i přes 80 let.“

Vysvětluje Wilfried Gotter a dodává, že cílem projektu je ovšem mnohem více, než pouze nový nátěr na fasádě.

„Řemeslníkům z Německa už izraelští Židé říkají ‘andělé'. To je přece skvělé ! Většině Židů se ani ve snu nezdálo, že by jim právě Němci jednoho dne pomáhali. Kromě renovací jedna naše skupina provozuje v Jeruzalémě i jídelnu pro nejchudší. Mnozí Židé, kteří před nacisti uprchli z Německa, tak po mnoha desetiletích promluvili německy teprve nyní, s našimi řemeslníky, jsou to často velmi dojemná setkání a vzniklo už mnoho přátelství.“

Říká Wilfried Gotter ze sdružení „Saští přátelé Izraele“, které ve Svaté zemi pomáhá také křesťanům.

Dalším příspěvkem saského spolku k dialogu mezi národy a usmíření bude otevření Křesťansko-židovského Centra setkávání v Reichenbachu, na 16. izraelské konferenci v polovině května.

autor: zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.