Jedovatý med. Pohádka, vycházející z lidových povídaček, s Igorem Barešem nebo Tomášem Töpferem

17. říjen 2021

Co je sladké, nemusí být dobré. Platí to i o nebezpečném medu, který zlá macecha malé Emilky využije ve svém plánu. Kdo ví, jak by to dopadlo, nebýt lesních skřítků.

Účinkují: Anna Klusáková, Magdaléna Borová, Igor Bareš, Tomáš Töpfer, Michal Zelenka, Jakub Žáček, Jaroslav Vlach, Pavel Čeněk Vaculík, Jindřiška Dudziaková, Jan Battěk, Marta Falvey Sovová, Karolína Půčková
Napsala: Šárka Kosková
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Zvuk: Radek Veselý
Zvuková spolupráce: Radek Veselý
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 27. 9. 2020

Námět vychází ze starých povídaček o tzv. medu smrti, který včely nedopatřením vytvoří, když v jejich okolí hromadně kvetou některé jedovaté byliny. Prý býval využíván k velmi zlověstným kouzlům.

Jed, a to nejen z medu, v tomto příběhu šíří zlá a vypočítavá Fína, která se stane macechou hodné a jemné dívky Emilky. Fína se díky lstivosti a sladkým slovíčkům vetře do přízně Emilčina tatínka. Sotva se zabydlí ve statku, rozhodne se připravit je oba o domov i veškerý majetek a důvěřivého sedláka Jana dokonce o život.

Jak to tak v pohádkách bývá, pomohou Emilce kouzelní ptáci a dobří lesní skřítkové Těsto a Povidlo. Kdo ví, jak by tenhle příběh bez jejich čar a kouzel dopadl? Díky Těstovu umění vařit tedy nakonec i v této pohádce dobro zvítězí nad zlem.

Fíně se její úskoky a nekalé plány nepodaří dovést do konce a nejen Emilka, ale taky její láskou zaslepený otec konečně pochopí, že to, co je sladké, nemusí být vždy dobré.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související