Samonavíjecí vodítko jako prodloužená ruka psovoda. Jaké koupit a proč by ho měl s vámi vybírat i váš pes?

17. leden 2022

Vybrat správné vodítko pro psího kamaráda není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Dvojnásob to platí u vodítek samonavíjecích. Ne každé flexi vodítko se totiž dobře drží, důležitá je také hmotnost psa. Úskalí 16 samonavíjecích vodítek včetně náchylnosti k zamotávání a odolnosti zkoumal dTest.

Samonavíjecí vodítka nejsou nic jiného než lanko nebo páska, které se automaticky navíjejí či vytahují podle toho, zda se pes od majitele vzdaluje nebo se k němu přibližuje, popisuje mechanismus samonavíjecích vodítek redaktorka dTestu Jana Nováková.

Zatímco klasická vodítka dosahují maximální délky tří metrů, samonavíjecí vodítka umožňují pohyb delší, mnohdy až do osmi metrů.

Velkou výhodou samonavíjecích vodítek je také zamykací mechanismus. Jde o pojistku, která dokáže zastavit psa před silnicí nebo před nebezpečnou situací.

Výsledky dTestu:

  • Nejlépe se umístila vodítka značek Flexi New Neon, Kong Reflect, Fida a Lidl.

  •  Na opačné straně tabulky skončila vodítka značek Lishinu3 a Alcott.

Tlačítko stop

Zkouška zamykacího mechanismu ukázala, že jsou mezi vodítky velké rozdíly. „Některá vodítka dovolila psovi jít dál dalších 5 centimetrů, jiná ale až 16 centimetrů. Proto je nesmírně důležité vybírat vodítko i podle hmotnosti psa.“

Vedle laboratorních zkoušek byla vodítka hodnocena i v praxi. Zkušení pejskaři kladně hodnotili pogumovaná ergonomická držadla i to, že žádný z 16 testovaných modelů neměl tendenci se zamotávat. Všímali si ale velkých rozdílů ve velikosti a v hmotnosti držadel.

Každý z nás má jinak velkou dlaň. A přestože výrobci označují vodítka písmeny S, M a L, podobně jako je to u oblečení, není dobré kupovat vodítko on-line. Nejde totiž o módní doplněk, ale o prodlouženou ruku psovoda. Daleko lepší je přijít si vodítko vyzkoušet přímo do zverimexu, a to i se psem, doporučuje redaktorka.

Za každého počasí

Časopis dTest zohlednil při zkouškách i vliv nepříznivých povětrnostních podmínek, kterým jsou vodítka při procházkách často vystavena.

Vodítka jsme umístili na 48 hodin do solné komory a kontrolovali jsme jejich odolnost. Skoro všechna nesla známky poškození, přičemž šlo nejčastěji o korozi a poškození karabin. Vodítko tedy určitě není výrobek na celý život. Čas od času je ho třeba obměnit,“ radí Jana Nováková.

Spustit audio

Související