Šafránové rizoto se zeleným chřestem a krevetami

Sobotní kuchařka Světlany Lavičkové byla věnována vaření, prý velmi chutného, Šafránového rizota se zeleným chřestem a krevetami. Dobrou chuť.

Suroviny na 4 porce
280 g rýže, nejlépe Carnaroli, Vialone Mano nebo Arborio
80 g najemno pokrájené šalotky
140 g másla
100 g parmezánu
2 g šafránu
1 dcl suchého bílého vína
8 ks zeleného chřestu
12 ks tygřích krevet
6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku
2 snítky čerstvého tymiánu
8 ks Cherry rajčátek
sůl a pepř

Logo

Dále si připravíme 2 hrnce, 2 pánvičky a jednu nádobu naplněnou studenou vodou a ledem.

Zelený chřest škrabkou oloupeme, odkrojíme dřevnatý konec a spaříme po dobu přibližně 3 minut ve vroucí osolené vodě. Po spaření ho okamžitě vyjmeme a přendáme do připravené nádoby se studenou vodou a ledem, kde ho zchladíme, aby si zachoval čerstvou zelenou barvu. Zchlazení proběhne velmi rychle - chřest dlouho ve vodě nemáčíme.

Cherry rajčata spaříme po dobu 6 sekund, opět zopakujeme stejný proces se zchlazením. Následně je malým nožem zbavíme slupky.

Ze zeleného chřestu odkrojíme špičky - ty použijeme na závěr na ozdobu. Zbylé stonky chřestu nakrájíme na kolečka o tloušťce půl centimetru. Cherry rajčátka , která použijeme rovněž na ozdobu, pouze přepůlíme.

Ve druhém hrnci rozehřejeme 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, na kterém zpěníme najemno pokrájenou šalotku. Poté přidáme rýži a vše zhruba 3 minuty důkladně restujeme.

Následně rýži zalijeme suchým bílým vínem. Víno necháme v otevřeném hrnci vyvařit. Přisypeme šafrán, na kolečka pokrájený chřest a zalijeme vroucí vodou, aby hladina vody byla nad rýží.

Na mírném plameni za stálého míchání vaříme po dobu 12 - 15 minut. Během vaření podle potřeby doléváme rýži malým množstvím vroucí vody.

Po uplynutí výše uvedené doby by rýže neměla být rozvařená. Hrnec stáhneme z ohně a vmícháme máslo, strouhaný parmezán a 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje. Opatrně podle potřeby dosolíme, avšak dbáme na to, že parmezán je sám o sobě dost slaný. Na další pánvičce rozpálíme 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, na kterém zprudka opečeme dozlatova rozpůlené osolené a opepřené tygří krevety spolu s česnekem a snítkou tymiánu. Přidáme špičky chřestu, které jsme předtím odkrojili, rozpůlená cherry rajčátka a vše s trochou másla, které krevetám dodá lehce nasládlou chuť, společně krátce opečeme.

Na předem připravené talíře rozdělíme rizoto a ozdobíme krevetami, chřestem a cherry rajčaty. Na závěr lehce postrouháme parmezánem. Dobrou chuť.

autor: lup