Sádrokarton je díky své lehkosti i variabilitě ideálním materiálem pro stavbu příček

7. duben 2020

Jednu hlavních rolí komfortu bydlení mají vnitřní příčky. Pokud chcete v domě dodatečně postavit tenkou zeď z cihly, musíte mít nejprve od statika ověřeno, že strop, na který příčku budete stavět, jí unese. Naopak sádrokartonová příčka tvoří oproti cihelné stěně pouze desetinu hmotnosti. Podle Roberta Hoška, garanta Centra technické podpory společnosti Rigips, především záleží na tom, jaké specifické vlastnosti sádrokartonové desky pro instalaci vyberete.

Sádrokarton jako materiál je na trhu více než 100 let a sádrokartonových desek je celá škála – od základní tzv. bílé desky po různé speciální, které izolují hluk, jsou protipožární nebo mechanicky odolné. Aspektů je celá řada a před instalací je vždy nutné zvolit správný druh desky. Podle toho, k čemu má sloužit a kam jí chceme umístit. Sádrokartonové desky mají různé speciální přísady, které ovlivňují a zesilují základní vlastnosti materiálu a jejich specifikaci můžeme pro lepší orientaci rozlišit i barvou.

Sádrokarton do koupelny i přímo k vaně

Například zelené sádrokartonové desky je vhodné umístit do vlhčích místností. Právě z hlediska vlhkosti je totiž nutná zvýšená opatrnost. Integrální součástí desky je vždy vrstva kartonu, která do extrémní vlhkosti není vhodná. Pro běžnou vlhkost například v koupelně je instalace zelené sádrokartonové desky dostatečné řešení. Pokud je ale povrch sádrokartonové příčky ostřikován vodou v blízkosti umyvadla nebo vany, je nutné ještě na zelenou desku aplikovat hydroizolační nátěr. Pak je ochrana dostatečná.

Sádrokarton je díky své lehkosti i variabilitě oblíbeným materiálem

Sádrokarton jako zvukový izolant nebo místo pro kuchyňskou linku

Sádrokartonové desky jsou sice lehké a tenké, nicméně velmi dobře poslouží i jako zvukový izolant. Je to dáno už samotnou podstatou materiálu. Materiál sádrokartonové desky funguje jako kmitající membrána a mikroskopicky se schvěje. Tím pohltí akustickou energii a nepustí zvuk na druhou stranu stěny. Pro lepší zvukově izolační vlastnosti je navíc vhodné doprostřed konstrukce mezi oboustranné umístění desek umístit minerální absorbent jako další izolaci. Sádrokarton je ale oblíbený pro svou pevnost. Pokud zvolíte mechanicky odolnou sádrokartonovou desku, můžete jí například využít i pro umístění kuchyňské linky.

Rychlá instalace díky suchému procesu

Velkou výhodou je samotný stavební proces díky lehkosti materiálu. Pracujeme s menším množstvím hmoty a díky technologii suchých procesů nejsou nutné technologické přestávky. Sádrokartonovou příčku přibližně 5m dlouhou a 2,5m vysokou postavíte za dva dny i s vymalováním.

A pokud do sádrokartonové desky zároveň instalujete elektrické rozvody nebo vodoinstalaci, dobře si pro budoucí opravy zapamatujte, kudy probíhá vedení. Po ukončení prací totiž poklepem vodu ani elektrické vedení v sádrokartonu zjistit nelze. Pro všechny zapomnětlivce ale máme dobrou zprávu, existuje docela levný multifunkční detektor, který rozlišuje dřevo, ocel a elektrický proud a funguje celkem spolehlivě. S jeho pomocí najdete jak profily podkonstrukce, tak i elektrické vedení.

Spustit audio