S výběrem oční čočky je to jako s výběrem osobního vozu

Od ledna tohoto roku platí v lékařství balíček tzv. nadstandardů - my, pacienti, si připlatíme z vlastní kapsy a dostaneme lepší služby. Zatím to funguje u očkování, v omezené míře u ortopeda, kde si můžete zaplatit např. lehčí sádru, a u očaře, který vám voperuje kvalitnější čočku. Není lepší než ta standardní, ale přináší do vašeho života více komfortu. V Tandemu o tom hovořil primář očního oddělení havlíčkobrodské nemocnice Peter Mojžíš.

A hned uvedl příklad u multifokálních čoček, které řeší kombinované vady, a díky kterým nemusíte po operaci nosit brýle. U standardních čoček budete brýle pravděpodobně potřebovat. Je to prý podobné, jak s výběrem auta – klidně se spokojíte s dobrým vozem v základní úpravě, a nebo budete mít zálusk na automobil s klimatizací, tmavými skly a dalšími vymoženostmi, které už k bezpečné jízdě nutně nepotřebujete.
Pacienti si žádali dražší čočky i před rokem 2012, ale nemohli si je legálně zaplatit. Probíhalo to tedy oklikou, věnovali např. sponzorský dar nemocnici apod. Podle slov primáře Mojžíše tyto „nadstandardy“ zlegalizovaly předešlý proces. Pokud tedy budete vhodný pacient, budete si chtít pořídit lepší čočky, nebojte si o to říct, v nemocnici vám rádi vyhoví.

Spustit audio