S problémem zubního kamene se nejčastěji setkáváme u menších plemen psů

17. únor 2012

Čtvrtek patří každý týden všem chovatelům. Veterinářka Lucie Skálová tentokrát hovořila o kazivosti zubů u psů. (Neautorizovaný a needitovaný přepisu pořadu najdete v článku.)

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vzdalující se hlas patřil Heleně Vondráčkové, hlas nevzdalující se a vás provázející patří Evě Kvasničkové, která vám od mikrofonu Dvojky Českého rozhlasu přeje pěkné únorové dopoledne. Teď je 10 hodin a 6 minut a před námi je další společná hodinka, v níž se podíváme například na historii jídla a chutí, no, a s chutí budou souviset i dnešní Ježkovy oči, neboť si představíme projekt Matematika s chutí. No, a já teď tu chuť využiju ještě jednou, protože se zeptám, zda si vy sami své zuby čistíte s chutí. Ráno se říkalo ráno pro krásu, večer pro zdraví. Dnes už víme, že bychom si zuby měli čistit po každém jídle. Jestli to dodržujeme, to je na každém z nás, ale myslet na ústní hygienu bychom měli i u našich domácích mazlíčků. Jakou péči jejich chrupu věnovat, na co si dát pozor a čeho se vyvarovat, to poradíme v následujících minutách v rámci pravidelné čtvrteční Poradny pro chovatele. Ve studiu už vítám paní doktorku Lucii Skálovou z veterinární nemocnice AA-Vet. Dobrý den.
Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já ještě připomenu úplně na začátku možné formy, jak nás kontaktovat se svými dotazy. Můžete je směřovat buď na mailovou adresu jejakaje@rozhlas.cz nebo posílat ve formě SMS zprávy na číslo 9077704, tvar SMSky by měl být následující R2 mezera JEJAKAJE mezera a text vašeho dotazu. Službu provozuje ATS Praha a 1 SMSka vás bude stát 4 koruny. No, a samozřejmě na téma čištění zubů a péče o chrup u psů a u koček se bude také chatovat na našem webu dvojka.rozhlas.cz. Tak, tedy, paní doktorko, jaké jsou ty hlavní zásady pro péči o chrup u našich domácích mazlíčků?
Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak zásady víceméně jsou to, budeme se bavit hlavně o psech, u koček je to poměrně složitější, ale taky se dá, a je to čistit zuby, čistit zuby, čistit zuby, víceméně to je hlavní zásada. Já bych vlastně řekla, jaký jsou nejčastější problémy, a potom se můžeme dostat k té péči. U pejsků se potýkáme hlavně s problémem vzniku zubního kamene, který může narůst poměrně značných rozměrů až do výše velikosti vlastně několika milimetrů, vytvořit povlak na zubech. Je to produkt činnosti bakterií, které se běžně nachází v dutině ústní a také vlastně díky složení slin může narůstat tento povlak. S problémem zubního kamene se nejčastěji setkáváme u menších plemen psů, hlavně těch malých, u větších plemen psů, tam ty problémy nebývají tak časté. V případě, že se tento problém neřeší, neví se o něm, potom dochází často i k tomu, že na těch hlavních zadních zoubcích, na těch stoličkách vzniká zubní kámen, který často ty zuby úplně překryje, tlačí na dáseň, vzniká poměrně silný zánět dásní, odhalují se krčky a následně často i dochází ke kazivosti zubů a i k vypadávání těch zoubků spojené samozřejmě i s bolestivostí. Tudíž je vhodné začít tady tomuto stavu předcházet, a to už u malých štěňátek, stejně jako s dětmi.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nám lidem tedy ten zubní kámen většinou odstraňuje dentista, zubní lékař, u psů to bude pravděpodobně asi veterinář při nějaké pravidelné prohlídce?
Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
U pejsků je to veterinární lékař, ale na rozdíl od lidí, kteří si sednou na křeslo a hezky otevřou pusinku a drží, tak pejsky na to musíme uvádět do anestezie, což já považuju osobně za zbytečné, protože potom to často bývá každoroční, někdy i dvakrát za rok zákrok v případě opravdu komplikovaných případů nebo v případě, že ten zubní kámen doroste rychle, a těch anestezií za život je určité omezené množství, nebo samozřejmě vzrůstají rizika komplikací, navíc my zubní kámen nacházíme hlavně u starších pejsků a já považuju osobně za zbytečné nechat to dojít až k tomuto stavu, dáte vydělat vašemu veterináři, svého pejska vystavíte narkóze, což není samozřejmě zas vysoké riziko, ale proč to dělat, když stačí naučit ho čistit si zoubky, nebo čistit mu zuby?
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, aby to tedy nedospělo až do této fáze, kdy je nutné opravdu navštívit veterináře, pejska uspat, tak asi začít u štěňátek a rovnou je zvykat na to, že jim někdo bude strkat buď prst nebo kartáček do úst?
Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Přesně tak, přesně tak. Vlastně už od štěňátek začít s výukou, že mají něco v puse, a že to je příjemné. Tam vůbec nejde o to, že v této době bysme měli dosáhnout nějakého cíleného účinku, co se týče čištění nebo čistoty zubů, tam jde jenom o ten pravidelný návyk ve smyslu dáme prstík do pusy, můžeme ho namazat nějakou paštikou, nebo nějakou konzervou, taveným sýrem, něčím, co je pejskovi příjemné a pomaloučku mu jezdíme po zoubcích. Děláme to třeba každý den večer u televize, sednu si, dám si pejska na klín, chválím ho, ze začátku stačí pár vteřin a postupně intervaly prodlužujeme. To je první, to je v těch prvních měsících zcela dostačující. Potom, kdy dochází k výměně chrupu, což je mezi, orientačně mezi pátým a sedmým měsícem, u některých plemen už od třetího měsíce a rostou zoubky trvalé, v takovém případě už bychom potom měli vyměnit prst po nárůstu těch zoubků za zubní kartáček, stačí nejdřív takový ten zcela běžný nasazovaný na prst pro děti, koupí se běžně v lékárnách a v drogeriích a zase ho pomazat jenom nějakou paštikou. Prst se vymění za kartáček na prstu a zase jde pouze o návyk, pejskovi je to příjemné, má něco v puse, je to legrace, pochválíme ho, ještě vždycky za to dostane nějaký pamlsek a v případě, že tohle všechno snáší, koupíme nejměkčí dětský zubní kartáček nebo nejměkčí psí kartáček a zase s paštikou, jenom prostě zase nácvik. A v případě, že tohle to pejsek všecko zvládá, tak potom koupíme zubní pastu přímo pro psy určenou, zubní kartáček a čistíme, úplně stačí obden, opravdu to stačí, ale pokud se to dělá, tak ty výsledky jsou úžasné. Viděla jsem několik starých 15letých psů, kterým majitelé čistí zuby, nikdy nemuseli být na ultrazvuku a ty zuby mají neuvěřitelné, krásné, bílé, prostě stojí to za to.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, já pevně věřím, že takové masírování psích zoubků a dásní paštikou, to by se líbilo opravdu leckomu. Každopádně potom i ty příchutě těch past speciálně určených pro psy, to jsou takzvané ty pasty enzymatické, tak i ty příchutě jim docela lahodí, můžou to být třeba příchuť hovězí nebo drůbeží, potom existuje speciální příchuť mátová nebo eukalyptová, takže i tam je dostatečná škála nabídek.
Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tady si myslím, že to jde ruku v ruce se zvýšenou péčí o naše mazlíčky, na kterou se lidi soustředí a je to víceméně i na základě jejich poptávky. Osobně si myslím, že pejskovi to většinou bývá jedno, jde o to vybrat si příchuť, která je mu příjemná a víceméně potom není důvod ji nějakým způsobem měnit.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pro vaše dotazy právě v tuto chvíli otevíráme i naše telefonické linky sem k nám do studia, můžete se paní doktorky Lucie Skálové z veterinární nemocnice AA-Vet na cokoliv zeptat, telefonní čísla jsou 221552525 nebo 221552424.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
V 10 hodin a 17 minut na Dvojce Českého rozhlasu písnička nazvaná Words, slova, a spousta zajímavých slov teď v podání paní doktorky Lucie Skálové z veterinární nemocnice AA-Vet, která se chystá odpovídat na všechny vaše dotazy. Já už ve vysílání, tedy v éteru vítám prvního posluchače, který se nám teď dovolal na číslo 221552525. Dobrý den.
posluchač
--------------------
Dobrý den, tady Jeřábek, Struhařov. Můžu mluvit?
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Můžete se ptát.
posluchač
--------------------
Já jsem se chtěl zeptat paní doktorky, jestli se dá použít pro psy zubní pasta Perlička, což je pro děti a má to velice příjemnou chuť. Pak jsem se chtěl zeptat na druhej dotaz, jestli se dá zubní kaz u psa vyvrtat jako u lidí a třetí dotaz mám, když psovi krvácejí dásně, zřejmě má zánět, má už nějaký zuby pryč, je starší, jestli se dá použít zubní pasta Meridol, která se používá u lidí?
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za všechny dotazy.
posluchač
--------------------
Tak děkuju vám moc.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkujeme. Na shledanou.
posluchač
--------------------
Na shledanou.
Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Takže já bych začala tou Perličkou, jestli si dobře vzpomínám, já bych zubní pasty pro lidi ani pro děti u psů obecně nepoužívala, a to z toho důvodu, že psi to polykají na rozdíl od těch starších dětí, pro které už je Perlička určená, a tam je poměrně vysoký obsah fluoru a dlouhodobá vlastně, přísun fluoru není úplně vhodný. A za druhé, že v těch zubních pastách jak pro starší děti, tak pro dospělé jsou potom takové zpěňující látky, víme, jak nám to pění v puse a ten pejsek, když to spolyká, začne mu to pěnit v žaludku, takže by mohl zvracet, takže z toho důvodu já jsem právě pro psy, pro zubní pasty určené přímo pro psy, kde jednak nevadí, když je spolykají, a navíc svým složením takzvané enzymatické pasty se to jmenuje, tam jsou látky, enzymy, které napomáhají rozkládat zubní kámen a zubní plak na povrchu zoubků, tudíž zvyšují i ten mechanický čistící efekt, dokonce existují i pasty, které fungují jenom na základě potření těch zoubků. Samozřejmě ten efekt je nižší, než pokud to spojíme s mechanickým čištěním, ale rozhodně stojí za to to vyzkoušet. Potom tam byl další dotaz ta pasta Meridol, to si myslím, že jsem zodpověděla. Co se týče krvácení zoubků, tam může být už silný bakteriální zánět, infekce těch dásní, tam je potom nutné spojit to s jednak mechanickým, nebo čištěním ultrazvukem, odstraněním zubního kamene a zároveň se tam často používá i antibiotická léčba v trvání 6 až 14 dnů na zklidnění toho stavu.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A prostřední dotaz ještě, jak je to vlastně u pejsků s vrtáním zubních kazů?
Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Ještě děkuju za připomenutí. Ano, i to se provádí v závislosti na stavu chrupu toho pejska, na stavu toho zoubku, stáří, věku, ono jsou to potom finančně náročnější zákroky a provádí se u specialisty, dentisty, protože i to instrumentárium je poměrně složitější, finančně náročný, takže není to, nenabízí to každá veterinární ordinace, nicméně například třeba u špičáků, pokud dojde k jejich uražení nebo k nějaké takovéhle situaci, tak se dá, se dají ty zoubky zaplombovat. Na druhou stranu u psů většinou nemáme takové ty klasické kazy, jako jsou u lidí, tam ty zoubky jsou poměrně odolné v tomto smyslu. Pokud dochází ke kazivosti, tak jsou to nejčastěji první stolička, poslední premulár nebo takové, v téhle té oblasti, kde dochází k vytvoření zubního váčku na zubu a často se to pozná až v okamžiku, kdy pejskovi oteče líc a třeba pod okem mu začne vytékat taková hnisová kapalina. Ten hnis té infekce se provalí skrz kost vlastně tímhle tím způsobem, tam je potom velice často nutné ten zoubek úplně vytrhnout a tu dutinu vyčistit, ty kořeny jsou poměrně hodně hluboké, ten zákrok, co by se týkalo plombování zubů, by byl poměrně komplikovaný, nicméně i to není úplně vyloučeno.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak slyším, i řada pejsků si zakusí své tedy při podobném ošetření.
Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Ano, bohužel.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ve vysílání už vítám další posluchačku se zajímavým dotazem. Hezký den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den.
Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Tady posluchačka z Prostějova. Já nemám dotaz, ale spíš takovou zkušenost náš pejsek odešel ve 14 letech a ten měl zoubky jako štěňátko, bílounký, neměl na nich vůbec nic a myslím si, že je to proto, že se naučil jíst tvrdý chleba, ten ho miloval a že se tím se teda ty zoubky čistily tak, že ani doktor nevěřil, že by mohl mít takový zoubečky, opravdu jako štěňátko bílounký, nádherný celej život.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkujeme za vaši zkušenost.
Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Já s touto zkušeností souhlasím. Také se preferuje vlastně dávat psům suché granule ve smyslu jejich mechanického účinku, co se týče čistícího. Bohužel spoustu pejsků nepřesvědčíte, že tvrdý chleba by si měli rozkousat a zbaštit, tam je to zase po stránce chuťové a našich rozmazlených pejsků týče někdy problém. Existují dokonce i granule, které jsou vyloženě vyvinuty pro tady tento mechanický účinek, ale jak říkám, pokud nenaučíte pravidelně pejska jíst tvrdý chleba, tak mechanické čistění si myslím, že opravdu nenahradí vůbec nic.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
S tím souvisí dotaz posluchačky Marty z Rokycan, která nám poslala e-mail, píše, že má dvě vodící fenečky, jedné je 10 let a té po celý život stačily takzvané buvolí kosti, zuby má perfektní. Takže dají se využít v podstatě i takové ty žvýkací plátky, čistící kosti?
Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak já si myslím, že v tomto případě je to hlavně proto, že vodící psi bývají většinou větší plemena psů a u nich ty problémy se zubním kamenem nebývají až tak časté. Ultrazvuk u těhle těch pejsků nebo ošetření zubů ultrazvukem používáme poměrně zřídka, kdy zubní kámen se týká nejčastěji pejsků mezi, okolo těch 10 kilo a do 10 kil váhy a buvolí kosti jsou, říkám, jsou dobré, ale to pravidelné čistění kartáčkem to prostě nenahradí.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Připomínám ještě druhou část dotazu té stejné posluchačky, která má 15letou kočičku a ráda by se poradila, pan veterinář o jejím zubním kamenu nic neříkal, tak počítám, že je v pořádku. Co dělat u takto starého zvířátka, 15 let té kočičky, řešit nějak péči o chrup?
Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
V závislosti na tom, jak dobře to zvíře přijímá potravu. Pokud přijímá potravu bez problémů, tak v takovém případě bych 15letou kočičku netrápila žádným dalším vyšetřováním a ošetřováním, to mi přijde poměrně zbytečné. U koček spíš se setkáváme se záněty dásní, jako reakci imunitního systému na přítomnost bakterií v puse, tam se to potom řeší trošku jiným způsobem, ultrazvuk u koček používá se také, víceméně běžně v závislosti na tom, jak velký ten zubní kámen mají, jestli s tím velké problémy, ale není to až tak jakoby rozšířené jako u těch pejsků. U 15leté kočičky bych to, pokud nemá problémy, tak bych ji ničím netrápila.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
A své další otázky a případné problémy můžete, milí posluchači, konzultovat s paní doktorkou Lucií Skálovou z veterinární nemocnice AA-Vet od této chvíle na našem chatu, najděte si webové stránky dvojka.rozhlas.cz, kde bude právě ten chat probíhat. Já vám mnohokrát děkuji za zajímavé povídání, za zajímavé informace a ať je nám tak příjemně jako těm štěňátkům, kterým tedy bude masírovat ty dásně a zoubky těmi paštikami.
Lucie SKÁLOVÁ, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Já doufám, že všichni budeme masírovat o sto šest. Na shledanou.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Budu se těšit někdy příště na slyšenou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.