S Markem Epsteinem o adventu, filmech i jeho nové knize. „Přichází to pomalinku,“ popisuje scénárista proces psaní

2. prosinec 2018

Scénárista, spisovatel a dramaturg Marek Epstein píše detektivky i pohádky. Také nedávno vyšla jeho nová kniha. Kdy se scénárista mění ve spisovatele? Uchovává v šuplíku svoje nerealizované scénáře? Napíše někdy Anděla Páně 3? Ptala se moderátorka Patricie Strouhalová.

Marek Epstein přiznává, že je zvyklejší být označován jako scénárista, ale je také příležitostným hercem, režisérem a dramaturgem. Napsal celou řadu scénářů a za scénáře nerealizované dostal Českého lva. Vytvořil také scénář k vánoční pohádce Anděl Páně 2.

Epstein přednášel i v Písku na filmové akademii: „Čím déle člověk to zaměstnání dělá, tím má pocit, že tomu méně rozumí,“ popisuje, že na učení musí podle sebe ještě „zmoudřet“. 

Jak se píše kniha 

Nedávno vyšla jeho nová kniha Dravec. Jde o poutavý příběh o rozpadu jedné rodiny. Knize se dostalo pozitivní kritiky, podle které patří mezi to nejlepší, co poslední rok česká literatura nabídla.

Pohladila Marka Epsteina kritika po duši? „Hodnocení takového typu je pro mě i ve scénáristické branži tak vzácné, že ano, nechal jsem se pohladit,“ popisuje své pocity.

Když knihu psal, měl původně několik námětů v šuplíku. Pak si četl noticku o paní, kterou manžel připravil o dítě, proto sáhl do šuplíku hlouběji a tam nacházel další postavy pro svůj příběh.

„Přichází to pomalinku,“ popisuje Marek Epstein proces psaní. Každé postavě se prý pokoušel porozumět tak, aby tam „nebyla žádná postava povrchní“.

Co musí mít dobrá pohádka, dobrý příběh, aby dnešní děti bavily? Má rád advent a Vánoce? A kde hledá inspiraci během psaní? Poslechněte si celý rozhovor.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.