Rynholec trápí dvě skládky. Na obou už hořelo

10. listopad 2016

V Rynholci na Rakovnicku několik dní hořela skládka komunálního odpadu, kterou provozuje soukromá firma. Na místě se během té doby vystřídaly 4 jednotky hasičů, kterým se už oheň podařilo zlikvidovat. Obec ale dál trápí problémy s jinou skládkou. Jsou na ní vyvezené tisíce pneumatik a podle odborníků jde o časovanou ekologickou bombu.

V Rynholci, kde žije zhruba 900 obyvatel, začala skládka komunálního odpadu hořet ve čtvrtek minulý týden. Vyváží se tam odpadky z desítek okolních obcí. Na místě zasahovaly 4 sbory dobrovolných hasičů z okolních obcí včetně Rynholce a Lán a profesionální hasiči ze Stochova. Dnes už tam nehoří a firma, která skládku provozuje, už jen zasypává ohnisko požáru zeminou.

K požáru se ale nikdo z firmy nechtěl vyjádřit a redaktorce zakázal i na místě fotografovat. Podle hasičů bylo příčinou požáru samovznícení a nikdo nebyl při zásahu zraněný.

To ale není jediný požár skládky v Rynholci. V roce 2014 tam hořela černá skládka pneumatik. Tahle skládka trápí obec už víc než 20 let. „V okolních státech v Rakousku a v Německu se pneumatik zbavovali tak, že firmě, která je odveze, ještě zaplatili,“ vysvětluje starosta Rynholce Jaromír Dyntar (KSČM) jak se obrovské množství pneumatik do Rynholce dostalo

Firma, která pneumatiky původně do Rynholce přivezla, z nich chtěla vyrábět surovinu pro umělé povrchy sportovních hřišť, ale jak se ukázalo, tato výroba by byla velmi drahá a firma tedy skončila. Pneumatiky ale zůstaly. Při požáru v roce 2014 byl vyhlášený druhý stupeň poplachu a zasahovalo tam 13 požárních jednotek.

Obec se snažila problém se skládkou pneumatik řešit. „Ty pneumatiky ale mají stále svého vlastníka. On je nabídl k likvidaci, ale chtěl si za ně nechat zaplatit, chtěl je prodat,“ dodal Dyntar.

Spustit audio