Ryby si vždy raději kupujte čerstvé v rybářství než v supermarketu

Odborníci na výživu nám stále připomínají, že bychom měli do svého jídelníčku zařazovat více rybího masa, že kapr na vánočním stole je opravdu hodně málo. A kdy jindy máme nejlepší příležitost dopřát si rybu než právě v období prázdnin a dovolených. A to jak u moře, tak doma v Česku. Pokud si chcete vychutnat opravdu zaručeně čerstvou rybu, pak neváhejte navštívit přímo rybářství nebo specializované pstruhařství.

Jedno takové pstruhařství najdete ve Vysokém potoce nedaleko Hanušovic na řece Moravě pod Kralickým Sněžníkem. Bylo založeno počátkem padesátých let minulého století na místě starého vodního mlýna a pily. Specializuje se na chov pstruha duhového a sivena amerického. Ročně tady podle majitele Jaroslava Myšky odchovají 200 až 300 metrických centů ryb, které putují k prodejcům, pro sportovní rybolov, nebo přímo do tamní restaurace Rybářská bašta, která rybí speciality připravuje návštěvníkům už dvě desetiletí.

Pstruh je nejoblíbenější českou rybou

Původní druh – pstruh obecný potoční – žije především v horních a středních úsecích toků, v horských potocích, nebo pod přehradními nádržemi. Je velmi citlivý na kvalitu vody.

Pstruh americký, stejně jako ostatní druhy pstruha, patří mezi ryby lososovité. Tato dravá ryba se do Evropy dostala ze Severní Ameriky na konci devatenáctého století. Do řek je vysazována jen pro potřeby sportovního rybolovu, v přírodním prostředí se u nás nerozmnožuje. To je možné jen v umělých podmínkách. Umělý odchov pstruha amerického vyžaduje především stálou péči, čistou vodu a kvalitní krmivo. Zvláštností lososovitých ryb je tuková ploutvička mezi hřbetní a ocasní ploutví.

Přestože v české gastronomii jsou ryby poněkud opomíjené, pokud jde o oblíbenost, pak pstruh se v současné době těší patrně větší pozornosti než tradiční kapr. Nejen pro svou lahodnou chuť, ale nejspíš i díky svým výživovým hodnotám, mimo jiné vhodným pro dietní stravování.

Chov pstruha duhového

Chcete-li mít jistotu, že získáte rybu zaručeně čerstvou a zdravou, pak si ji vyberte přímo u chovatele. Protože Jaroslav Myška jako správný rybář ryby nejí, pro osvědčený recept na úpravu pstruha jsem se obrátila na spisovatelku a autorku řady hrníčkových kuchařek Jaroslavu Pechovou. Jemné a chutné pstruží maso nevyžaduje žádnou složitou úpravu. Stačí rybu řádně očistit, odstranit žábra, jinak ale se ryba musí dostat na talíř celá.

autor: av