Rusové si připomínají křest Ježíše Krista v řece Jordánu

21. leden 2008
Zblízka

Chcete zažít atmosféru, jaká panuje při tradičním ruském svátku zvaném křtění Krista, který připomíná křtění Ježíše v řece Jordán, pak si poslechněte následující reportáž našeho moskevského zpravodaje Petra Vavroušky. Narozdíl od Rusů přitom nemusíte ani jednou smočit své tělo v ledové vodě. To je totiž povinnost při tomto pravoslavném obřadu.

Petr VAVROUŠKA:
Kolem malého bazénku vysekaného do ledu stála skupina pravoslavných věřících. Za zpěvu náboženských písní se musela nejdříve posvětit voda v jezeře. Podle tradice by měla být díra v ledu ve tvaru kříže. V lesoparku Serebriany Bor na okraji Moskvy ale připomíná spíše větší vanu. Nevadí to? Ptám se hlavního duchovního.

hlavní duchovní:
Voda musí být především posvěcená, v tom je ten hlavní symbol, ten duchovní rozměr. A to, že nepřipomíná kříž, už tolik nevadí.

Petr VAVROUŠKA:
Říká mi mladý Pop. Je pár minut po půlnoci, mráz tak kolem minus šesti stupňů. Po červených schůdcích se noří do ledové vody první dva muži. Doprovází je zpěv skromného sboru. Atmosféra je opravdu velmi důstojná. Podle pravoslavných tradic se musí lidé ponořit celkem třikrát. Voda údajně smývá hříchy, čistí duši a Rusové věří, že také zažene nemoci.

Alexej:
Pro nás je to taková duchovní očista. Voda je tyto dny pro nás svatá. Věříme, že Bůh právě pomocí vody očišťuje naše těla i duše. Bereme to výhradně jako náboženský svátek, ale zároveň to určitě pozitivně ovlivňuje i náš organismus.

Petr VAVROUŠKA:
Říká mi třicetiletý Alexej. Tradice nočního lednového koupání ale není důležitá pouze pro věřící. Oblíbili si ji také otužilci. Do Moskvy dorazili dokonce i ti z belgických Antverp.

Marc DELLAD, otužilec:
Je to náš koníček. Doma plaveme každý den. V Atverpách je ale teď relativně teplo, tak nás těší, že můžeme poznat pravou zimu alespoň tady v Moskvě. V Rusku jsme vůbec poprvé.

Petr VAVROUŠKA:
Říká mi společně se svou ženou urostlý otužilec Marc Dellad a užívá si pro něj nezvyklé prostředí. Rusové, kteří vylézají z bazénku vysekaném v ledu, si u toho totiž zpívají. Jak už zaznělo, tradiční svátek křtění Krista má především duchovní rozměr. Tentokrát přibyl ale ještě jeden, politický. Najednou se totiž v lesoparku zjevil jeden z nejznámějších ruských politiků Vladimir Žirinovskij, ultranacionalista, který je mistrem populismu. Nikdo nedělal u ponoření do vody takové cavyky jako právě on. Žirinovský se jen smočil po pás a nesplnil tak pravidlo tří ponoření, o to ale nešlo. Momentálně je jedním z kandidátů v březnových prezidentských volbách, a tak hraje vše na efekt, a tak se ho ptám, jestli účast na lidovém svátku je součástí jeho kampaně.

Vladimir ŽIRINOVSKIJ, kandidát na ruského prezidenta:
To s tím nemá nic společného. Už jsem se koupal v roce 2005, i předloni. Nedělám to kvůli lidem. Otužuji se takto pravidelně, tak třikrát do roka.

Petr VAVROUŠKA:
Říká mi Vladimir Žirinovskij a odchází do své připravené limuzíny. Cestou ještě stačí pozdravit dav přihlížejících. Jsou už tak dvě hodiny ráno a do ledové vody se pomalu noří další a další lidé. Je mezi nimi i Marek Štys s organizace Člověk v tísni, který byl náhodou v Moskvě. Jeho pocity?

Marek ŠTYS, Člověk v tísni:
Ale vůbec to nebylo studený, to je zajímavý. Vůbec nebyla cítit zima žádná.

Petr VAVROUŠKA:
A je to velký zážitek?

Marek ŠTYS, Člověk v tísni:
Je to zážitek určitě, no. Tady se člověk ponoří pod vodu a vylejzá ven, tak z něj něco jako stejká určitě, jo, což je příjemný. Tak doufám, že to bude mít dopad v příštím roce.

Petr VAVROUŠKA:
Podle patnáctiletého Andreje rozhodně stojí za to alespoň jednou za rok ten ledový šok vydržet.

Andrej:
Jo jo, získáš energii a sílu na celý rok a rozhodně nebudeš nemocný.

Petr VAVROUŠKA:
Tvrdí mi klučina, a tak jsem nakonec do bazénku v zamrzlém jezeru také hupsnul.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pev
Spustit audio