Rusko neví, kde má hranice, souhlasí Jiřina Šiklová s Havlem

18. duben 2014

EU Češi vnímají převážně přes omezení a regulace, které na nás Brusel uvaluje. Nakolik ale EU může Česku zajistit, aby ho neomezovali jiní?

„Neměli bychom EU vidět tak, že nás v něčem omezuje,“ myslí si Jiřina Šiklová. „Evropská unie nám nabízí svou značku a výměnou za to pouze chce, abychom dodržovali kritéria této značky.“

Podle Šiklové se Česká republika vstupem do EU opětovně stala součástí Evropy. „Získali jsme též garance bezpečnosti. Evropská unie by zajisté šla na obranu svého členského státu,“ doplňuje v souvislosti s aktuální situací na Ukrajině.

Čtěte také

„Václav Havel měl vizi jednotné Evropy. Evropy spolupracujících států, které si uvědomují vlastní svébytnost,“ připomněla zakládací myšlenku Evropské unie.

Připomněla také výrok Václava Havla: „Největší problém Ruska je v tom, že neví, kde má hranice.“ I po 20 letech je podle ní stále aktuální.

ÚSTR nás má učit interpretovat historii

Vyjádřila se také k aktuálnímu dění kolem Ústavu pro studium totalitních režimů. „Pan Hazdra měl problém s tím, že část jeho textů nebyla jeho a také nevím, že by měl nějaké výrazné organizační schopnosti,“ soudí o nově zvoleném řediteli.

Díky existenci Archivu bezpečnostních složek podle ní nehrozí, že bychom měli ztratit přístup k vlastní minulosti. „Je zde však nebezpečí, že některé části naší historie nebudou dostatečně akcentovány,“ uzavírá Šiklová.

Svátky se zredukovaly na různé pitominky

Jiřina Šiklová rovněž připomněla důležitost tradic. „Nehlásíme se k našim křesťanským základům,“ říká, zároveň však nevolá po nějakém návratu k víře jako takové. Měli bychom však znát význam a poselství našich svátků.

„Je důležité se spolu sejít u stolu, uvědomit si rodinnou sounáležitost a podívat se jeden druhému do očí,“ odhaluje Šiklová svůj velikonoční program.

V čem Jiřina Šiklová vidí výjimečnost nejnovějšího držitele Ceny Arnošta Lustiga? Co si myslí o názorech Václava Klause na Evropskou unii? Poslechněte si záznam pořadu v iRadiu.

autoři: Jiřina Šiklová , zis , ert
Spustit audio