Ruské kolo ve Zlíně: A přece se točí

20. prosinec 2020

Ruské kolo ve Zlíně, které se v posledních dnech stalo vyhledávanou atrakcí, se v sobotu 19. prosince dopoledne po jednodenní odstávce opět rozjelo.

V pátek 18. prosince ho jeho provozovatel zastavil po upozornění policistů a hygieniků, že kolo nemůže být vzhledem k opatřením kvůli epidemii koronaviru v provozu. Podle provozovatele Josefa Bábka však v jiných městech ruská kola fungují, proto není důvod, aby nejelo ve Zlíně. "Od 10:00 kolo jede, zatím mě nikdo upozornit nepřišel, ani to nečekám. Kdyby to zastavili všude, tak neřeknu půl slova. Ale jinde kola jedou. Mají přijít s nějakým papírem, že to není možné," uvedl Bábek.

Provoz ruského kola považuje za bezpečný, po každé jízdě se dezinfikují kabinky. Bábek také posílil personál, aby zajišťoval větší rozestupy mezi čekajícími.

Policejní mluvčí Simona Kyšnerová ČTK řekla, že policie zdokumentuje, že je kolo v provozu. "Následně budeme požadovat stanovisko příslušných úřadů a orgánů. A pokud by se potvrdilo porušení nařízení, oznámíme to příslušnému orgánu," uvedla mluvčí.

Zástupkyně zlínské krajské hygienické stanice již v pátek řekla, že kolo by nemělo být vzhledem k platným nařízením v provozu a vztahuje se na něj zákaz volného pohybu lidí. Bábek však uvedl, že má jiné vyjádření hygieniků, kde se uvádí, že ruské kolo spadá pod lanovky a může být v provozu.

Atrakcí se zabýval také krizový štáb města. Mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer již dříve řekl, že štáb upozornil na platná vládní nařízení. Podle města jsou pouťové atrakce zakázány, lidé by měli vycházet jen kvůli nezbytným záležitostem a neměli by se shlukovat. "S ohledem na současná vládní opatření byly omezeny některé služby pro veřejnost v rámci vánočních trhů. Mimo provoz je tak například Vánoční expres pro děti na náměstí Míru," uvedl Melzer.

Spustit audio

Související