Ruská mobilizace? Chaos a neobjasněná úmrtí u nových branců armády

16. říjen 2022

Kreml pokračuje v mobilizaci, kterou chce zvrátit válečné tažení na Ukrajině ve svůj prospěch. Podle několika výpovědí je tento proces chaotický a nesystematický. Sibiřská pobočka rozhlasové stanice Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda přináší reportáž o několika ruských rodinách, na které Putinova mobilizace tvrdě dopadla.

Nově mobilizovaní vojáci hlásí, že jsou často ponecháni bez jídla a vody. Na sociálních sítích se množí videa toho, jak si odvedenci stěžují na tristní podmínky a špatnou organizaci celé mobilizace. Příspěvky ukazují, jak logističtí důstojníci říkají, aby si vojáci sami zakoupili vojenské vybavení nebo si přivezli domácí lékárničky a hygienické potřeby svých manželek.

Čtěte také

Rádio Svobodná Evropa s odkazem na zpravodajské zdroje a místní aktivisty uvádí, že v Rusku došlo k nárůstu počtu úmrtí, a to včetně sebevražd. Mnoho případů také zůstává stále neobjasněno.

Jako příklad reportáž přibližuje příběh pětatřicetiletého otce šesti dětí Alexandra Koltuna. Do odvodní komise v sibiřském městě Bratsk se přihlásil sotva čtyři dny po vyhlášení mobilizace. Spolu s dalšími odvedenci byl ještě tentýž den poslán do Novosibirsku k výcviku na nasazení na frontu. O devět dní později byl ale podle svých příbuzných mrtev.

„Snacha mi volala uprostřed noci v slzách a řekla mi, že Saša zemřel,“ uvedla pro sibiřskou pobočku Rádia Svobodná Evropa Koltunova matka Jelena Gudo. „Co se skutečně stalo, stále nevíme,“ dodala s tím, že „všechny matky by se měly zamyslet, než tam své syny pošlou.“

Stále nemáme úmrtní list. Vypadá to, že dostal infarkt, ale přitom neměl žádné srdeční problémy.
Jelena, matka zemřelého vojáka Alexandera

Koltun dříve sloužil u výsadkových sil. Právě proto se stal ideálním kandidátem pro mobilizaci. Putinův rozkaz preferuje muže v záloze nebo ty, kteří už vojenskou službu absolvovali. Podle Gudové se její syn domníval, že čím dříve narukuje, tím dříve se i vrátí. Žena v reportáži také prozradila, že si Alexander s sebou do Novisibirsku přivezl sedm tisíc rublů, ale už 2. října rodině volal, že žádné peníze nemá.

Opilí branci

Syn popsal, že na vlakovém nástupišti ostatní branci hodně pili. „Chodíme a bloudíme sem a tam, všichni jsou opilí, nedali nám žádné uniformy a není tady žádné jídlo,“ cituje z telefonátu Alexanderova matka Jelena. V den smrti jejího syna dostala fotografii od rodinného kamaráda, který byl mobilizován spolu s Alexanderem. Snímek ho zachycuje schouleného v bolestech.

Po třech dnech se její syn opravdu vrátil, ale v sanitce a na márách.

„Nedávno mu diagnostikovali kýlu, ale on tvrdil, že při narukování mu vadit nebude. Nemohu uvěřit, že nebyl podroben ani základnímu lékařskému vyšetření!“ popsala pro Rádio Svobodná Evropa své pocity matka padlého vojáka. Rodina navíc dosud neobdržela žádný dopis od odvodní komise nebo vojenských náborářů. Nepřišla kondolence ani vysvětlení úmrtí jejich syna.

Úředníci rodině podle vyjádření matky pouze sdělili, že tělo zemřelého bude převezeno zpět z Novisibirsku 10. října a předložili jim účet za převoz ve výši 180 tisíc rublů. Městští úředníci se pak nabídli, že převoz rodině uhradí.

Určitě ho tam někdo zbil, a to hodně. Teď ale nemůžu už nic dokázat.
Zoja, matka zemřelého vojáka Kozlova

„Stále nemáme úmrtní list. Vypadá to, že dostal infarkt, ale přitom neměl žádné srdeční problémy,“ dodala matka zemřelého vojáka. Podle Rádia Svobodná Evropa se podobné případy objevují stále častěji. Reportáž přibližuje i případ 44letého Denise Kozlova z Argayashského okresu v Čeljabinské oblasti na středozápadě Ruska.

Bez komise rovnou do autobusu

Kozlov byl mobilizován 27. září. Jeho matka Zoja v reportáži uvedla, že už jako malý kluk snil o tom, že se stane vojákem. Nikoho proto nepřekvapilo, že se narukování nebránil. Protože měl Kozlov natrženou chrupavku v jednom koleni, jeho matka si myslela, že při předložení zdravotních záznamů u odvodní komise nakonec povolán nebude.

Čtěte také

„Jenže tady žádná komise nebyla, a tak syna i se záznamy naložili do autobusu,“ uvedla Zoja a pokračovala: „Mysleli jsme si, že lékařská komise na jiném místě jeho případ s přihlédnutím ke zdravotní dokumentaci posoudí a pošle ho zpět domů.“ Po třech dnech se její syn opravdu vrátil, ale v sanitce a na márách. Kozlov měl prý zlomený nos a tělo plné modřin.

„Určitě ho tam někdo zbil, a to hodně. Teď ale nemůžu už nic dokázat,“ doplnila matka zemřelého vojáka. K vyšetřování smrti svého syna je skeptická.

„Nemám žádný papír, který by dokazoval, že můj syn byl zbitý a nezemřel na nějakou vymyšlenou nemoc. Vím, jak tady probíhají podobná vyšetřování,“ dodala Denisova matka Zoja. Kozlov byl pohřben 3. října, pouhé tři dny poté, co ho přivezli domů, uzavírá v reportáži Rádio Svobodná Evropa.

Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií pro vás připravil Ondřej Čížek.

autoři: Ondřej Čížek , tpa
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.