Rudý červ

1. srpen 2001

Pokud na Kypru mají přísloví "co je šeptem, to je s čertem", pak už týden vrtá lidem v hlavě. Dva místní právníci totiž jménem utajené skupiny sponzorů chtějí po vládě souhlas s velkorysým darem. Aby se Kypr povznesl na vyšší technologickou úroveň, má každý ze sto šedesáti tisíců kyperských školáků a studentů zdarma obdržet počítač.

Totožnost dárců má být odhalena po té, co vláda řekne, že není proti tomu, aby mezi mládež přišlo více než šest set miliónů dolarů. To se mimochodem vůbec nezamlouvá místním dodavatelům počítačů, kteří po ministru školství chtějí, aby nabídku odmítnul. Uvažují logicky: Jestliže se mezi obyvatelstvo čítající sedm set padesát tisíc hlav rozdá sto šedesát tisíc počítačů, bude po prodeji. Jejich byznys je ovšem ohrožen i když vláda dar odmítne. Utajení kyperští vlastenci prý v takovém případě rozešlou balíky s počítači přímo do každé domácnosti, ve které se nachází student, či učitel.

Dnešní svět zjevně není připraven na páchání dobročinnosti inkognito takto ve velkém. Lépe zdá se rozumíme utajení tvůrců počítačového viru "rudý červ", který má dnes řádit na půl druhém miliónu internetových adres. Aniž se vědělo co virus, připravený ze zálohy chrlit data za účelem zpomalení, či ochromení zasažených sítí, vlastně umí, předem se očekávají škody v miliardách dolarů.

Kyperští školáci rudým červem přímo ohroženi nejsou - ještě počítače nemají. Otázkou ale je, zda rudý červ nezruinuje jejich sponzory. Naštěstí prý má na mušce hlavně obchodníky, finančníky či vojáky, tedy lidi, kteří nemají důvod rozdávat dětem zdarma počítače. Nervák to ale je, protože kdo jiný má dnes milióny dolarů?

autor: iho
Spustit audio