Rozpočtový výbor jednomyslně podpořil růst odvodů z hazardu

4. listopad 2015

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny dnes jednomyslně podpořil vládní návrh na růst odvodů z hazardu. Doposud byla daň 20 procent. Vládní návrh počítá od příštího roku se sazbami dvěma – pro kurzové sázky 23 procent a pro hrací automaty 28 procent. Celá sněmovna by mohla návrh schvalovat ještě během listopadu.

Stát si od změny slibuje především větší příjmy z hazardu. Ministerstvo financí počítá s tím, že by větší zdanění mohlo státu přinést až dvě miliardy ročně.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) měli provozovatelé sázek a automatů v minulosti v Česku „výjimečné postavení“.

„Bylo tam plno korupčních afér v minulosti, a je absurdní, že jsme vlastně i v Evropě na tom nejhůř z titulu regulace hazardu,“ poznamenal Babiš.

Vládní předlohu na zvýšení odvodů z hazardu podpořila i pravicová opozice, ovšem s výhradami.


Novela o tři procenta navyšuje odvod z loterií, kurzových sázek, ze sázkových her v kasinu, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z ostatních loterií a jiných podobných her. Navýšení o osm procent čeká hrací automaty a další technická zařízení. Předloha také mění rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce. Stát by měl nově dostávat 40 procent místo 20 procent, obce 60 procent místo 80 procent. Obcím by se ale podle důvodové zprávy příjmy z hazardu snížit neměly, stát by naopak měl inkasovat asi o dvě miliardy korun navíc.
Zdroj: ČTK

Třeba šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek poznamenal, že předloha neobsahuje boj s hazardem, protože se podle něj nebude sázet méně. A pochyby měl i ohledně toho, že změna přinese víc peněz do státní kasy.

Také zástupcům ODS se některé věci nelíbí a už avizovali, že se pokusí návrh pozměnit v průběhu dalšího projednávání ve sněmovně.

Výhrady mají – asi nikoli překvapivě – i zástupci loterijního a herního průmyslu. Argumentují především tím, že zvýšení daní je ještě více znevýhodní oproti nelegální konkurenci.

„Dneska je každá druhá sázka v České republice nelegální, to znamená, že nelegální trh je stejně velký jako legální, a firmám, které působí legálně podle zákona, se zvyšují daně, a firmy, které jsou nelegální, tak mají prodloužené daňové prázdniny, neplatí žádné odvody a žádné daně,“ uvedl šéf Asociace provozovatelů kursových sázek Marek Herman.

Provozovatelé hazardu varují před tím, že nové sazby mohou vést k masivnímu propouštění lidí zaměstnaných v oboru a že mnoho legálních českých firem ukončí činnost. Zároveň s tím se podle nich rozšíří hraní a sázení načerno.

„Pro nás je to opravdu velký problém v tom, že firmám, kterým nejsme schopni konkurovat, se vlastně zvýhodňují podmínky pro podnikání,“ doplnil Herman.

Ztráty, které legální firmy v souvislosti s vyšším daněním budou mít, by se podle něj podařilo částečně vrátit, pokud ve velké novele o hazardu, která má platit od roku 2017, projde zablokování nelegálních sázkových webů.

autoři: ČRo , vma
Spustit audio