Rozhovor s Kamilou Moučkovou a Jiřím Ornestem, který vzpomíná na Ladislava Smoljaka

11. červen 2010

Kamila Moučková. Kdo by neznal její jméno. Kdo by nevěděl, že jako první oznámila šokovanému národu okupaci armádami Varšavské smlouvy 21. srpna 1968. Tehdy vysílala celý den až do momentu, kdy ji v přímém přenosu ze studia vyvedli ozbrojení sovětští vojáci. 

21. srpna se nebála. Své emoce popsala jako vztek. Obrovský vztek vůči okupantům. Ač již v té době měla tři děti, obavy se jí přelily do pocitů, které nejde slušně do rozhlasového vysílání popsat.

Vyhazov z televize

V roce 1970 (17. dubna) tehdejší vláda vydala dekret, jímž Kamilu Moučkovou odvolala z televize. Poté krátce působila v dabingu, nakonec ji propustili úplně. Než se mohla vrátit, uplynulo 20 let. Návrat byl velmi těžký. Nejprve musela být rehabilitována oficiálním dekretem, až poté mohla usednout do moderátorského křesla. Všechno to ale byly předtočené pořady.

Televizní Barvy života

„Odpovědnost moderátora živého vysílání je neskutečná. To si ten, kdo za mikrofonem neseděl, asi nedokáže uvědomit,“ vzpomínala Moučková. Nakonec zakotvila v televizním pořadu Barvy života, který sama vymyslela. Moderovala jej sedm let. „To šlo ráz na ráz. Asi tak, jako člověk nezapomene jezdit na kole. Prostě se mi to vrátilo,“ dodala s úsměvem.

Nic bych neměnila

Měla trému, ale po prvním dílu ji to přešlo. „Jsem dnes naprosto spokojená stará ženská,“ uzavírá Kamila Moučková rozhovor. Sama říká, že zažila nádherný život. „Já bych nic neměnila. Jen bych si zkrátila těch krutých 21 let, kdy jsem nemohla pracovat. Těch špatných, negativních věcí v mém životě bylo nepoměrně méně než těch pozitivních.“ 

Kamila Moučková

Kdo byla Kamila Moučková

Narodila se s příjmením Nová 8. dubna 1928 v Jihlavě. Byla legendární českou televizní a rozhlasovou hlasatelkou a moderátorkou. Zemřela 24. listopadu 2020. Jako první v roce 1968 ohlásila z obrazovky někdejší Československé televize invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. 

Jako dcera novináře a politika Viléma Nového vystudovala gymnázium v Jihlavě. Od roku 1942 žila v Polné, kde chodila na základní školu a s místními ochotníky hrála divadlo. Po návratu matky z koncentračního tábora v Ravensbrücku se vrátila zpět do Jihlavy. Rok po válce vystupovala jako herečka v teplickém divadle, poté v letech 1946–1948 v Horáckém divadle v Jihlavě.

Sedm let (1949-1956) pracovala jako hlasatelka Čs. rozhlasu, poté přešla do Čs. televize, kde se stala hlasatelkou a moderátorkou zpravodajských pořadů. Byla první hlasatelkou nově vzniklých Televizních novin, jež se začaly vysílat od 1. ledna 1957.
Během pražského jara a při následném obsazení ČSR vojsky Varšavské smlouvy se zapojila do protiokupačního vysílání televize i rozhlasu, v den příchodu cizích armád 21. srpna.

V pondělí jsme s hercem, režisérem a překladatelem Jiřím Ornestem nejen vzpomínali na zesnulého Ladislava Smoljaka. Jiří Ornest: "Ladislav Smoljak je nenahraditelný)

Jiří Ornest

Vědkyně Marie Kalbáčová, Gabriela Holubová a Jana Humpolíčková byly našimi hosty v úterý. Vyprávěly nám o svých zajímavých profesích a o tom, že jinak vedou všední život dnešních žen. "Tři ženy ve vědě" tvrdí, že "jsou úplně normální ..." :-)

Marie Kalbačová, Gabriela Holubová a Jana Humpolíčková

Ve středu nám zoolog Evžen Kůs vyprávěl o projektech na záchranu koně Převalského, který je posledním druhem divokého koně. Evžen Kůs: Osud koně Převalského ve volné přírodě znovu v ohrožení

Evžen Kůs

Naším čtvrtečním hostem byl Milouš Červencl, ředitel Památníku Lidice. Přiblížil nám mj. minulost i přítomnost instituce, která připomíná tragédii této středočeské obce za 2. světové války. Podrobnosti o novém filmu "Lidice" nám přišel prozradit jeho producent Adam Dvořák. Milouš Červencl: "Lidice musí žít!"

Milouš Červencl
autoři: lup , Jan Profous , Jan Sklenář , Pavla Kopřivová , eh
Spustit audio