Rozhovor s Juanem Goytisolem

18. duben 2012

Španělský spisovatel Juan Goytisolo v padesátých letech coby sžíravý kritik Frankova režimu odešel do Paříže. Až do Frankovy smrti byly ve Španělsku jeho romány zakázány. V současnosti žije v marrakešské Medíně.

Do češtiny byl překládán zejména v šedesátých letech – vyšly tu jeho romány Cirkus, Ostrov, Svátky a Spodina. V roce 2005 pak soubor esejů o inspirativní síle kultury islámských zemí Za Gaudím v Kappadokii a jiné eseje.

02595317.jpeg

Juan Goytisolo v neděli 15. dubna v rámci Festivalu spisovatelů převzal Cenu Spirose Vergose za svobodu projevu, ale rozhodl se ji věnovat Günteru Grassovi. V polovině března také získal významné španělské literární ocenění Formentor, které v minulosti obdržel např. Jorge Luis Borges, Samuel Beckett nebo Witold Gombrowicz.

Jaký mají ceny obecně pro Juana Goytisola význam, na to se v rozhovoru pro Mozaiku zeptala hispanistka, publicistka a spisovatelka Markéta Pilátová. Překlad čte Ivo Prokop.

Juana Goytisola můžete potkat ještě ve středu 18. dubna v 19:30 na Nové scéně ND na jeho autorském večeru.

Ve středu 18. dubna 22. Festival spisovatelů končí. Ale kromě zmiňovaného autorského večera můžete navštívit ještě diskusi v Americkém centru na téma „Neviditelná republika: Budoucnost Ameriky“, kterou přijde ve čtvrtek do studia Mozaiky shrnout Hana Ulmanová.

Od 18 hod. se můžete na Nové scéně účastnit diskuse „Moje modré nebe“ – tam se setkáte s egyptským spisovatelem Hamdy el-Gazzarem, nizozemským romanopiscem Arnonem Grunbergem a norským básníkem a vokalistou Janem Erikem Voldem, který byl také hostem pondělní odpolední Mozaiky.

autoři: Markéta Pilátová , Ivana Myšková
Spustit audio