Rozhovor s Janem Cinou: Tolerance neznamená, že je vám něco jedno

10. leden 2019
Rozhovor VR a MM

Jan Cina je jeden z nejúspěšnějších českých herců mileniálské generace. Z českého rybníčku celebrit se vymyká spontánností a odvahou dělat věci po svém. Společně s partnerem Petrem se veřejně staví za kampaň Jsme fér na podporu stejnopohlavního manželství. S čím vstupuje do roku 2019 a co chce jako třicátník ve svém životě změnit? Jak se dívá na toleranci v české společnosti a jak by vypadaly jeho svatební šaty?

Jan Cina je jeden z nejpopulárnějších českých herců mileniálské generace. Účinkuje v divadle, filmech i seriálech. Je absolventem pražské konzervatoře a DAMU. Jeho prvním filmem byli Smradi (2002) Zdeňka Tyce. Účinkoval v muzikálech a seriálech a do širšího povědomí se dostal díky vystupování v televizní show Tvoje tvář má známý hlas. Peníze, které v soutěži vyhrál, věnoval mobilnímu hospici Ondrášek. Společně s partnerem Petrem se veřejně postavili za kampaň Jsme fér na podporu stejnopohlavního manželství.

Neřešil jsem přímo předsevzetí, ale během loňského roku jsem došel k tomu, že bych chtěl pár věcí změnit, říká Jan Cina. Rád bych měl větší klid a byl plnohodnotný, uvědomělý člověk. Ideální člověk!

Co to znamená? Že budeš vstávat včas a každý den cvičit?

To ne, chtěl bych si spíš dát čas na přemýšlení nad tím, co chci a nechci. Co třeba necítím, a rovnou to nahlas v tu chvíli říct. Což moc neumím. Často si to uvědomuju, ale dokážu se ozvat až třeba za týden. To bych chtěl zlepšit. A taky bych se chtěl zbavit strachu ze života. Takových těch drobných obav, že nebudu dost dobrej, že nejsem zábavnej a tuhle práci nezvládnu. Tak na to bych se chtěl vykašlat a užívat si věci bez toho. Protože jsem zjistil, že to jde. Já jsem trochu workoholik, že mi práce vlastně dělá dobře, ale chtěl bych si dopřát klid na přemýšlení o tom, jak se cítím, abych se pak zase mohl vrhnout, klidně zase workoholicky, do věcí, co mám rád a chci je dělat.

Popadá tě tohle přemýšlení každý rok kolem silvestra, nebo to souvisí s tím, že je ti třicet? Žes vstoupil do věku, kdy mají někteří lidé pocit, že by se sebou měli začít něco dělat?

Je to tím věkem. Kolem tý třicítky jsem to hodně pociťoval, takový lámání a nahlížení na sebe jinak. Já jsem březnovej a do léta to bylo dobrý, ale podzim pro mě byl hodně temnej a náročnej. Ačkoliv jsem dělal věci, co mně bavily, vnitřně to bylo hrozně náročné.

Jan Cina v pohádce Čertí brko

S partnerem Petrem jste se zapojili do kampaně Jsme fér na podporu stejnopohlavních manželství. Jaké šance na úspěch téhle věci vidíš? S jakými reakcemi se setkáváš?

Teď před Vánocemi vyšel článek, který jsme o tom s Petrem napsali. A vlastně mě příjemně překvapilo, že pod ním nebyly nějaké vyloženě vulgární nebo nenávistné reakce. V čem se ale řada lidí shodovala, bylo to, že manželství je nedotknutelné a patří jen muži a ženě a jinak to nejde. Ve smyslu, stejná pravidla a práva jsou OK, ale na slovo manželství nám nesahejte. Snažím se to chápat, ale na druhou stranu v tom vidím bariéru. Dokud nebude odsunutá, tak o rovnost nejde. Asi to chce více času, nejde to lusknutím prstu. Zatím je to možné asi v šestadvaceti zemích světa a my bychom byli vlastně první východoevropskou zemí, ve které by se manželství pro gaye a lesby legalizovalo.

Když jsem poslouchala rozhovory s tebou, všimla jsem si, že otázky některých novinářů, ačkoliv se obecně staví jako nezaujatí, v sobě obsahují nevyslovené hodnocení, že být gay je přece problém. Naznačují třeba obavu z toho, co kdyby děti stejnopohlavních rodičů byly také queer. Pokud jsme ale skutečně tolerantní, tak by to ale neměl být žádný problém. I kdyby se to stalo, co je na tom špatně, pokud gaye a lesby vnímáme rovnocenně?

Ono to slovo tolerance obsahuje hodně silných věcí. Pokud chce někdo být tolerantní, musí být nejdřív srovnaný sám se sebou. Z výzkumů často vychází, že Češi jsou velmi tolerantní a proti homosexuálům nic nemají. Podle mě to ale je spíš o tom, že je jim to jedno, než že by to skutečně tolerovali a ty lidi uznávali.

Jaké pohádkové postavy Honzu od dětství fascinovaly? V čem bylo náročné natáčení seriálu Národní třída, který uvidíme letos na podzim? Jak proběhl Honzův rodinný a veřejný coming out? Co pro něj obnáší a znamená účast na kampani Jsme fér na podporu legalizace stejnopohlavních manželství v Česku? Poslechněte si v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.